Sablon articole - Isabela Georgescu

CELE 9 MARI PREJUDECATI CE TE IMPIEDICA SA MERGI LA PSIHOLOG

Conform statisticilor din tarile apartinand Uniunii Europene, 70% din populatie apeleaza la ajutor specializat pentru a-si depasi situatiile problematice de viata si chiar este ceva normal si firesc sa mergi la psiholog. In Romania doar 25% dintre persoane apeleaza la ajutor specializat in domeniul psihologiei. Ori suntem tara cu nivelul cel mai crescut de fericire ori suntem inca cu mintile gresit programate in privinta psihologilor. Tu ce crezi? Poate si tu, dragul meu cititor esti unul dintre cei carora responsabilitatile li se inmultesc de pe o zi pe alta si   gasesti ca este tare dificil sa te adaptezi cat mai repede la ritmul galopant al vietii tale. Poate ca stresul resimtit de tine zilnic este din ce in ce mai mare si deja te simti tensionat/a, anxios/a, ai o dispozitie depresiva sau esti mai tot timpul trist/a, nervos/nervoasa, aceste stari afectand semnificativ viata ta. Chiar si asa, te-ai intrebat vreodata de ce  alegi sa nu mergi la psiholog? Raspunsul il gasesti aici. Toate acestea ti se intampla tie, cat si celorlati aflati in situatii similar tie, pentru ca in mintea romanilor inca exista urmatoarele 9 mari prejudecati pe care mi le-am propus sa le demontez astazi prin acest material.

 

 

1. De ce sa merg la psiholog? Doar nu sunt nebun/a!

 

La fel ca majoritatea romanilor, crezi ca este o rusine sa mergi la psiholog. Acest lucru se intampla deoarece oamenii nu sunt suficient de informati cu privire la ceea ce facem noi ca psihologi sau ce inseamna de fapt a fi “nebun”!

 Cei pe care-i descriem, printr-un termen prea generic, drept nebuni nu sunt trataţi de noi, psihologii, ci de psihiatri. Acestia nu fac altceva decât sa administreze o anume medicaţie pentru a reduce intensitatea unor tulburari ce ţin de cele mai multe ori, dar nu intotdeauna, de patologie sau boala. Psihiatrul este medicul care se ocupa de evaluarea si stabilirea unui tratament, el abordeaza creierul ca un simplu organ al corpului. Aici, vreau sa mai fac o mica  precizare: nici macar la psihiatru nu trebuie sa fii “nebun” ca sa mergi. Chiar si o tulburare de somn, de genul insomniei poate necesita o vizita la psihiatru. Psihiatrul se opreşte la nivelul simptomelor, nu ajunge la cauze, medicamentul nu elimina radacina discomfortului psihic, ci  il face ceva mai suportabil, pentru persoana in cauza şi pentru cei din jurul lui, sau, mai degraba, creeaza iluzia ca se poate trai cu el.

Noi, psihologii, pe de alta parte, abordam relatia dintre suflet si minte, deoarece durerile sufletesti se manifesta prin simtire, gandire, ratiune. Ca si psiholog te ajut sa depasesti suferinta care persista, pentru ca undeva in spate se afla ceva mult mai profund. Te pot ajuta sa te vindeci emotional, sa te adaptezi cu succes, sa depasesti aceste boli ale societatii moderne, de tipul anxietatii, oboselii cronice, depresiei, dificultatilor de comunicare, fobiilor etc. Cu cat astepti mai mult ca aceste dificultati sa se imnulteasca sau sa se agraveze si refuzi sa mergi la psiholog, cu atat iti maresti sansele de a ajunge la psihiatru, in pantofii “nebunului”.

 

2. Pot foarte bine merge la preot si nu la psiholog!

 

 Preotii te pot asculta si sunt minunati in ceea ce fac, fiecare in felul sau. Acestia iti pot spune o vorba care sa iti mai aline un pic suferinta, dar acest lucru nu este suficient. De ce spun acest lucru? Pentru ca noi, psihologii nu suntem acolo doar sa te ascultam. Suntem specializati sa te indrumam in asa fel incat sa gasesti solutiile de care ai nevoie, pentru ca dificultatile tale sa fie rezolvate si nu doar alinate. Chiar denumirile de psihologie si psihoterapie ne spun acest lucru. Astfel acestea se traduc prin stiinta sufletului, terapia sufletului si vindecarea acestuia.

 

3. Consilierea si terapia psihologica sunt asemanatoare povestilor de la o cafea, de ce sa dau banii pe asta?

 

 Consilierea si terapia psihologica nu inseamna numai vorbarie. Pe langa discutiile, care sunt absolut necesare pentru a te autocunoaste si pentru a descoperi cauzele unor dificultati,  in calitate de psiholog te voi ajuta sa dobandesti si sa implementezi anumite tehnici pentru a ajunge la rezultatul dorit si chiar va fi nevoie sa intreprinzi anumite activitati intre sedintele noastre. Ca si psiholog sunt acolo pentru a te asculta, pentru a-ti acorda tot suportul de care ai nevoie dar si pentru a te indruma si a-ti oferi instrumentele necesare atingerii obiectivului stabilit in primele sedinte. Cu siguranta nu ai cum sa  obtii toate acestea din intalnirile cu prietenii/prietenele tale la sucuri sau cafele.

 

4. Femeia trebuie sa mearga la un psiholog femeie si barbatul la un psiholog barbat!

 

Daca esti femeie si te-ai gandit sa mergi la un psiholog musai femeie, inseamna ca undeva, in adancul sufletului tau, inca mai crezi ca barbatul nu te considera egala si  nu e capabil sa te asculte. Si mai grav este atunci cand ai temeri sau griji anticipatorii ce implica scenarii complet gresite, legate de  intimitate si sexualitate.

Daca esti barbat, probabil te-ai gandit, asa cum gandesc cam 75% din barbatii Romaniei, ca este rusinos sa mergi la psiholog, mai ales la o femeie psiholog. Desi suntem in secolul 21, toate acestea se intampla pentru ca probabil inca gandesti ca un barbat trebuie sa fie puternic, sa-si rezolve singur problemele sau doar un alt barbat e in stare sa inteleaga prin ceea ce treci. Ar fi bine sa stii ca orgoliul, mandria sau barbatia gresit intelese, te pot autosabota, te pot orbi de multe ori si te determina chiar sa refuzi faptul ca esti intr-o situatie dificila. Atunci lucrurile pot scapa de sub control cu usurinta in viata ta, pana la alunecarea in “pantofii” descrisi la punctul 1.

Revenind la prejudecata ca femeia trebuie sa mearga la un psiholog femeie si barbatul la un psiholog barbat, permite-mi sa iti spun ca lucrurile nu sunt chiar asa! Psihologul este o persoana care a ales aceasta meserie din vocatie si profeseaza din dorinta de a aplica toate cunostintele si competentele in domeniu pentru binele tau in totalitate. Nu are nici un interes sa iti provoace suferinta. Este acolo strict pentru a te ajuta sa scapi de durere, de suferita, in general.

In calitate de psiholog iti pot spune ca niciodata nu ma voi raporta la tine ca de la femeie la femeie sau de la femeie la barbat, dupa caz, ci de la om la om, de la suflet la suflet.

 

Calitatea actului terapeutic nu are sex, la fel nici profesionalismul!

 

5. Un psiholog nu crede/nu poate crede in Dumnezeu sau nu poate fi spiritual

 

Un psiholog poate avea o religie, poate crede in Dumnezeu. Un psiholog nu este mai putin bun, daca el la randul sau, afirma credinta intr-o putere superioara, mai presus de creierul uman. Aceasta credinta nu are cum si nici de ce sa-l impiedice a-si indeplini cum trebuie, cu maxima competenta şi responsabilitate meseria ca psiholog, ci dimpotriva. Deschiderea spirituala nu poate decat sa-i extinda registrul de receptivitate şi  posibilitatile de interventie psihologica. Dezvoltarea spirituala este vazuta pe scara larga ca o deschidere a inimii, conectarea cu ceilalti prin iubire si eliberarea de ego. Spiritualitatea nu este o religie, nu este o alta dogma. A fi spiritual inseamna un mod de viata, un anumit nivel de vibratie, de constientizare, de unitate cu Intregul. Un om cu adevarat spiritual, este un om imputernicit, suveran, constient de Sine si de tot ceea ce este si care isi traieste clipa de clipa fiecare dintre aceste trasaturi. Ceea ce este greu de acceptat pentru unii oameni este ca nu exista nimic care sa nu fie spiritual, fie ca constientizezi asta sau nu. Nu ai de ce sa integrezi spiritualitatea in ceva sau in vreun aspect al vietii.

Tu esti spiritual prin esenta. Iar daca cel care te consiliaza este deschis spre spiritualitate este un semn pentru tine ca ai in fata un psiholog modern, in pas cu noile descoperiri noetice si epigenetice in privinta vindecarii holistice umane.

Trebuie inteles foarte bine ca  psihologul care se refera in terapia sa si la conceptul de spirit, nu confunda cabinetul cu biserica, asa cum poate si-ar putea inchipui diverse persoane. Prin abordarea holistica a terapiei- corp, minte, suflet- psihologul  face loc unor resurse suplimentare in tratarea unei disfunctii. El admite ca exista o legatura intre suflet si minte si, ca, daca persoana venita in cabinet sufera fara vreo explicatie sau cauza din viata prezenta curenta, este probabil sa existe un dezechilibru sau emotii blocante, stocate la un nivel mai profund. Mintea si corpul, prin diverse simptome si manifestari, doar reflecta existenta unui element ce impiedica sufletul sa işi urmeze armonios calea.

Cred cu tarie ca orice a fost creat are un suflet. Sufletul omului constient de sine este in raport cu sufletul tuturor lucrurilor. Este parte integrala din sufletul universal. In domeniul psihologiei conventionale 90% din formele de psihologie care au fost predate pana acum nu recunosc existenta sufletului sau a spiritului. Carl Jung si Abraham Maslow sunt  printre precursorii integrarii spiritualitatii in psihologie, amintind de multe ori despre psihologia sufletului in scrierile lor. In prezent, domeniul psihologiei traditionale este absolut revolutionat de aspecte ale psihologiei transpersonale, de psihologia cuantica si energetica, facandu-si loc cat mai mult in cercetariile oamenilor de stiinta in domeniu. In schimb, ceea ce nu va face niciodata psihologul este sa isi aduca propriile credinte in cabinet, in sesiunile pe care le desfasoara, daca tu nu rezonezi cu aceste aspecte evolutioniste umane si spirituale. Intotdeauna va lucra in cadrul sistemului tau de valori si credinte, indiferent care sunt acelea. Daca va considera ca resorturile care te pot ajuta se afla in spiritualitatea ta sau in credintele tale, va lucra cu aceastea, dar doar in baza acordului tau in prealabil, in aceasta privinta.

 

6. Psihologul da niste sfaturi si nu am nevoie sa platesc pentru asta, mai ales ca am prieteni care o pot face gratuit.

 

Asta este una dintre cele mai mari prejudecati. Psihologul nu da sfaturi. Scopul nostru este sa te ascultam, sa te intelegem, sa iti oferim suport si sa te indrumam, utilizand diverse tehici certificate, astfel incat tu singur/a sa iti solutionezi dificultatile cu care te confrunti. Ca si psiholog sunt instruit sa realizez cu competenta si profesionalism toate aceste lucruri, sa fiu alaturi de tine fara a fi intruziv, fara a-ti spune ce cred eu ca e mai bine sa faci tu cu viata ta, astfel incat tu sa te autocunosti in ritmul tau si sa iti dezvolti abilitatile necesare pentru rezolvarea problemelor. Nimeni nu poate stii ce este mai potrivit pentru binele tau decat propria ta persoana. Psihologul te ajuta, te ghideaza, mai pe scurt, sa iti regasesti calea stralucirii, catre potentialul infinit din tine.

 

7. Psihologul trebuie sa fie un om perfect!

 

Am auzit de multe ori: “Cel care este psiholog trebuie sa se comporte ca un psiholog tot timpul, chiar si atunci cand e la o masa cu prietenii sau la un film in oras”, “Daca vad pe cineva ca este nervos, bea sau fumeaza si aflu ca este psiholog, inseamna ca nu este unul bun” si multe altele in acest sens. A fi psiholog este o profesie. Psihologii nu sunt nascuti sfinti pentru a fi modelele morale necesare societatii umane. Este ca si cand te-ai astepta ca nici un medic sa nu intampine vreodata probleme de sanatate si boala fizica! Psihologii sunt, in primul rand, oameni, nu masini programate spre perfectiune si au si ei vietile lor, eventual, chiar  dificultati la randul lor. Se pot enerva deoarece acestea sunt emotii umane pe care le experimentam cu totii. Psihologul poate avea perioade de tristete in viata sa, ca si tine, dragul meu cititor, poate  fuma ca si tine cand este nervos si, daca intampina dificultati majore poate apela, la randul lui, la un alt psiholog pentru a-si solutiona probelemele. Asta nu inseamna ca nu este un profesionist competent si bine pregatit sau ca nu isi face meseria asa cum trebuie. Tu nu mergi la un psiholog ca el sa iti rezolve aspectele dificile ale vietii  in baza alegerilor facute de el ca si psiholog pentru viata sa particulara. Sau, mai pe scurt, “There is no saint without a past, no sinner without a future”(Augustine of Hippo) indiferent pe cine alegi tu sa fie in acest contex, ca fiind  “sinner” ori “saint”.

 

8. Daca merg la psiholog, voi fi analizat, judecat sau trebuie sa imi divulg secrete ce nu vreau sa se afle.

 

Psihologul este o persoana special instruita pentru a fi obiectiva, adica sa fie acolo pentru tine fara a te judeca. Prin natura studiilor sale, psihologul si-a dezvoltat capacitatea de a te intelege la un nivel profund, psihologic, emotional si spiritual, fara a te judeca. La fel, analiza, pe care o faceti impreuna, are drept scop sa te ajute sa te intelegi, tu pe tine, la un nivel superior, fara a te judeca si, de asemeni, iti poate oferi instrumente prin care si tu sa ii intelegi pe altii deoarece atunci cand te temi ca vei fi judecat, o faci tocmai pentru ca ai aceasta tendinta.

In cazul meu, principiile personale si profesionale pe care ma bazez in lucrul cu oamenii sunt confidentialitatea in primul rand, intelegerea empatica, acceptarea neconditionata, fara a emite judecati de valoare sau morale referitoare la viata persoanei in cauza, nondirectivitate (respectarea liberului arbitru al fiecaruia-a nu decide in locul persoanei venita in cabinet), integritate, respect mutual  si dedicare fata de situatia fiecarei persoana in parte.

 

9. Daca merg la psiholog, nu poate intelege felul meu de a fi pentru ca eu sunt un om spiritual/ cred in intuitie, campul energetic, frecventa vibratiilor,etc..

 

Psihologii nu sunt intruzivi mentali care sa iti interzica propriile credinte. Asa cum am spus si mai devreme, psihologul lucreaza cu tine in realitatea ta, respectand sistemul tau de valori si utilizand resursele tale cele mai bune pentru a ajunge la obiectivul propus. Daca tu crezi in legea atractiei nu este nici o problema, poti chiar sa iti imbunatatesti tehnica pentru a obtine cu adevarat rezultate. Pentru ca si psihologii sunt oameni, au si ei propriile valori si credinte legate de spiritualitate. E adevarat ca nu vorbesc despre asta in cabinet, dar nici nu inseamna ca nu sunt pregatiti pentru o astfel de abordare. Una dintre sarcinile psihologului este sa se informeze despre fiecare religie, despre obiceiurile unui anumit grup de oameni, diversele abordari spirituale existente in acest moment etc., tocmai pentru a te putea intelege si pentru a-ti putea veni in ajutor.

Personal, abordarea mea se bazeaza si pe noul model psihologic cuantic al fiintei umane-sistem minte-corp-spirit-dincolo de perspectiva conventionala abordata pana de curand de domeniul psihologiei.Deci  iti poti trai credintele spirituale si principiile energetic, simtindu-te complet sprijinit si in siguranta, in cadrul sesiunilor noastre.

Daca te-ai regasit in cele noua afirmatii de mai sus, sper ca acum reflectezi asupra raspunsurilor oferite de mine la acestea. Esti mai informat, ai aflat care este rolul psihologului, ce il deosebeste de ceilalti si acum stii ca poti apela cu toata increderea la ajutorul meu.

 

1231

 

Asadar, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea corpului si a sufletului tau, la deschiderea aripilor tale.

Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de terapie sau te poti inscrie la workshopurile tematice si programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.

Totalitatea cursurilor, workshopurilor tematice si programelor transformationale, pe care le organizez periodic sunt detaliate in sectiunea dedicata Evenimentelor, aici.

Totodata, daca esti deschis/deschisa catre psiho-energetica sau terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, iti recomand cu drag Cursurile ThetaHealing  pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare mentala, emotionala, fizica si spirituala.

 

spatiu1231spatiu

spatiuspatiu

Daca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa  contact@isabelageorgescu.com

spatiuTe astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici facebook-buton 

untitled-1Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.

untitled-1Poti reusi, orice ar fi!

linie-spatiu

round-fotospatiu

spatiu

Cu prietenie,

spatiusemnatura

untitled-1

You cannot copy content of this page