Depasirea Divortului - Isabela Georgescu

Depasirea Divortului

“Daca nu ti-am adus nici o fericire, iti las prin despartire o ofranda a eliberarii.”(Rabindranath Tagore)spatiu

Acum un an sau doi ai inceput sa te gandesti la un posibil divort si acum cateva luni chiar ai discutat despre asta cu partenerul/partenera. A fost o decizie grea, aproape traumatica, multe sentimente contradictorii si teama si-au facut simtita prezenta. Te-ai indoit ca ai ales bine sau poate te-ai simtit vinovat/a.

 

 

Daca nu tu ai luat decizia de a propune divortul, cu certitudine te-ai simtit tradat/a, ai fost socat/a, ai simtit cum pierzi controlul, te-ai infuriat sau stima ta de sine a avut de suferit. Si acesta ar putea fi doar un posibil scenariu ce implica separarea oamenilor prin divort. De oricare parte te afli, esti napadit/a de sentimente greu de gestionat, viata ta sufera schimbari neasteptate, care iti provoaca incertitudine si teama fata de viitor. Divortul, asemeni casatoriei isi are propria lui istorie si procesualitate la nivel relational intre parteneri. Cand este de comun acord, este totul perfect. Ce se intampla cand una din parti nu este de acord? Ce se intampla cand celalalt se simte tradat, agasat, nedreptatit? Paleta starilor emotionale poate fi diversificata, insa ceea ce ar fi de preferat este sa evitam transformarea divortului intr-un razboi personal, intr-un act cinic de razbunare. Divortul emotional intervine inaintea celui fizic sau legal, acestea din urma fiind, de fapt, declaratia asumata a primului. Oricum ar fi, un divort civilizat sau, dimpotriva, unul violent, efectele sale emotionale nu pot fi neglijate. Orice pierdere este o trauma, de mai mica sau mai mare intensitate și necesita o perioada de vindecare.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

Cum afecteza un divort copii?

 

Daca cei care divorteaza au si copii, din pacate, echilibrul emotional al parintilor este in stransa legatura cu cel al copiilor, astfel incat orice perturbare la primul nivel se reverbereaza mult mai intens in cel de-al doilea.

Un divort anevoios presarat cu exagerari ale defectelor celuilalt, cu invinuiri si referirea la perioada casniciei ca la o experienta neplacuta, va lasa urme adanci in sufletul fiecaruia, mai ales al copiilor, deoarece va trebui sa pastrati legatura pentru a va pune de acord despre viitorul acestora. De cele mai multe ori, chiar dupa terminarea divortului (daca adultii implicati nu merg la o consiliere pentru a invata sa se comporte adecvat in rolul de parinte) se continua „lupta”, la mijloc de cele mai multe ori aflindu-se tot copilul.

 

 

Sotii care divorteaza pot dezvolta in timp: tulburari de concentrare a atentiei, depresie, gindire negativa, anxietate, tulburari psihosomatice etc, daca nu sint persoane echilibrate psihologic si daca nu pot accepta situatia divortului.

Alteori traumele parintilor si unele tulburari ale lor sint „preluate” de catre copil care, incepe sa manifeste la randu-i diverse tulburari: tulburari fobice, atacuri de panica, depresie , tulburari de alimentatie (bulimie sau anorexie), tulburari psihosomatice si somatoforme (insomnia, hipersomnii, migrene, cosmaruri, voma psihogena, astm bronsic, ticuri, gastrita – ulcer, cefalee, tahicardie, ameteli, senzatie de lesin – lipotimii, probleme dermatologice – iritatii, eruptii, eczema, enurezis etc). Daca cei doi adulti nu-si rezolva problemele personale dupa divort si nu invata sa comunice eficient intre ei si daca relatia lor este una numita „neterminata” (in care nu s-au spus toate lucrurile ce era necesar a fi spuse) atunci copilul desigur va avea de suferit. (Se va simti mereu impartit intre cei doi). Este necesar sa i se explice copilului ca nu divorteaza „mama de tata” asa cum crede el, ci „sotia de sot”. Daca nu i se explica atunci se va simti posibil abandonat, parasit, neajutorat, neiubit, respins etc. O buna cunoastere de sine a adultului si o buna comunicare cu copilul pot sa-l faca si pe copil sa treaca cu brio prin situatia creata.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

De ce oamenii ajung la divort?

 

Nici o relatie nu este perfecta, fie ea cu un sot, sotie, parinte, frate, prieten sau partener. La un moment dat se poate ajunge intr-un impas.

 

Iata cateva cauze care pot duce la deterioararea unei relatii, si implicit la divort:

 

  • nu ti-ai exprimat niciodata limitele, cat esti dispus/a sa accepti anumite lucruri sau cat de mult iti este comfortabil sa contribui in anumite situatii;
  • limitele exprimate de tine sau de catre cealalta persoana au fost incalcate;
  • lipsa unor aliniamente comune prestabilite impreuna in aspecte importante ale vietii;
  • diminuarea increderii in celalalt;
  • nu ai suficient spatiu personal, te simti sufocat/a;
  • esti influentat/a de blocajele emotionale inconstiente, nevindecate, ale relatiilor din trecutul tau, fie cu partenerul/partenera, cat si cu alte persoane, in special mama-tata, in contexte relativ similar emotional;
  • unul dintre parteneri simte ca nu evolueaza in planurile pe care si le doreste, in cadrul acelei relatii;
  • infidelitatea;
  • motivele pentru care s-au casatorit sunt complete dupa o perioada de timp si nu-si mai regasesc alte resorturi pentru a continua acea casnicie.

 

“Cand o usa se inchide, se deschide alta. Insa, de cele mai multe ori pierdem atat de mult timp uitandu-ne dupa usa inchisa, incat nici nu observam ca o alta tocmai s-a deschis in fata noastra.” (Alexander Graham Bel)

Sa te vindeci in cazul unui divort sau a unui posibil divort necesita efort, determinare si multa iubire, atat pentru tine, cat si pentru ceea ce te inconjoara. Este un demers ce poate dura o perioada, deoarece atat tu, cat si cealalta persoana va trebui sa va adaptati schimbarilor ce vor avea loc.

Pentru a avea succes, este indicat sa apelezi la suportul si sustinerea unui psiholog.

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa ii faci este sa vorbesti despre dificultatile intampinate in relatia pe care ai avut-o si sa constientizezi care sunt tiparele trecutului nevindecate, care te activeaza in prezent, astfel incat sa nu mai perpetuezi acele pattern-uri disfunctionale si in viitoarele tale relatii.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

O alta componenta esentiala in vindecarea ta in cazul unui divort sau a unui posibil divort este iertarea, atat pentru persoanele implicate in relatia din prezent, cat si tie, propriei tale persoane.

 

Iertarea este decizia de a nu purta sentimente negative si de a te elibera mental, emotional de experienta avuta si persoanele implicate. Aceasta nu presupune sa gasesti scuze pentru a justifica nedreptatea comisa fata de tine si nici persoana care a savarsit-o nu este absolvita de responsabilitate. La fel, iertarea nu inseamna impacare si nici uitarea celor intamplate. Iertarea este un mecanism intern prin care integrezi eventimentul in viata ta, in trecut, il privesti detasat/a, cu un sentiment de pace, ceea ce te ajuta sa iti continui viata.

 

 

Adevarata iertare este insa mult mai mult decat a „trece cu vederea” greselile altora. Adevarata iertare este de fapt un proces de vindecare profunda pentru ambele parti. In Biblie, cuvantul grecesc care este tradus ca „a ierta” este „Alphesis” si sensul lui literal, este a da fizic drumul la ceva, a elibera, le fel cum dam drumul la o franghie sau la un bat ori la orice alt lucru pe care l-am tine inclestat in mana. A da drumul inseamna a elibera inversunarea noastra fata de ceva sau cineva. Destramarea unei casnicii nu se face peste noapte si nu are un unic vinovat, atat tu cat si partenerul/ partenera ati contribuit la asta. Lipsa de comunicare, de atentie la nevoile celuilalt, de tandrete, timpul scurt petrecut impreuna, venirea pe lume a copiilor, toate aceste elemente zdruncina un cuplu si il pot fisura, facand loc gandurilor legate de o despartire.

 

Insa, inainte de a lua orice decizie definitiva te sfatuiesc sa mergeti la consiliere psihologica, pentru a afla:

 

      1. daca doriti cu adevarat sa va despartiti;

      2. daca mai poate fi salvata casnicia;

      3. cum sa manageriati cu succes situatia de criza de dupa divort.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Daca sunteti convinsi ca separarea este cea mai buna alegere pentru relatia voastra, pasii de urmat in vindecarea in urma divortului, pot fi:

 

  • Primul pas este sa iti dai voie sa treci prin perioada de durere si de tristete pe care o simti; aceasta perioada este naturala si chiar utila; negarea (intelectualizarea) suferintei proprii iti poate amana procesul vindecarii.
  • Evaluarea corecta a relatiei respective, ce poate inlesni intelegerea de ansamblu si, mai ales, vindecarea aspectelor mentale, emotionale, pentru a nu retrai aceeiasi situatie pe viitor. Trecutul nu ar trebui sa fie un motiv de teama pentru viitor, ci sa permita o mai buna intelegere a ceea ce presupune relatiile intre oameni. Totul depinde de invatamintele pe care le tragem din experientele traite. Cand ti se intampla ceva ce iti aduce suferinta ai 3 oportunitati: Poti sa lasi lucrul respectiv sa te defineasca, sa te distruga sau sa te faca mai puternic/puternica.
  • Restaurarea increderii in oameni, in Lume, in Cosmosul Personal; Scopul, in ultima instanta, este restaurarea Eului, imaginea de sine, imaginea despre lume, imaginea despre ceilalti, imaginea despre cum sunt barbatii /femeile.
  • Exprimarea emotiilor in legatura cu ceea ce simti fata de pierdere suferita;
  • Gasirea de sensuri noi ale vietii;
  • Intimitatea este una dintre Sarcinile Vietii si este doar o parte din Intreg. Cand in planul Intimitatii ai esuat, pentru moment, poti gasi echilibrul in celelalte Sarcini ale Vietii: Munca, Prietenie, Spiritualitate. Cand acestea trei vor fi in echilibru, vei avea suficienta energie sa iti poti recupera a patra sarcina a vietii: Intimitatea. Separarea poate fi astfel un bun prilej pentru a te intoarce la tine/ spre tine.
  • “Cui pe cui se scoate”, spuneau strabunii nostri, si mare adevar au pus in aceste cuvinte, caci o modalitate de vindecare este asumarea riscului de a intra din nou pe “terenul vietii”.
  • Iertarea partenerului/partenerei care ati divortat de, cat si a ta implicit;
  • Demitizarea partenerului/parteneri, acolo unde este cazul.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Nu poti sa incepi un nou capitol al vietii tale daca il tot recitesti pe ultimul. Oricat de greu ar fi de acceptat, trebuie sa mergi mai departe si sa iti construiesti o viata noua, pe cont propriu. Ai o pagina noua pe care o poti completa cu noi reusite, asa ca lasa trecutul pentru a-ti creea un nou inceput.

 

In schimb, daca faceti impreuna aceasta calatorie spre solutionarea aspectelor disfunctionale din relatie, pentru a evita separarea pe viitor, este important ca ambii partenerii sa:

 

  • Sa identifice problema si sa o desfaca in probleme mici; sa isi asume partea de contributie ;
  • Sa identifice problema de fond, si nu problema de suprafata (problema de suprafata: cine duce gunoiul, da-mi telecomanda; problema de fond: “nu ma simt semnificativ, nu simt ca contez in aceasta relatie, nu ma simt incurajat in aceasta relatie);
  • Sa isi propuna sa experimenteze neasteptatul, adica sa faca altfel /invers decat au facut pana atunci, pentru a intrerupe patternul comportamental;
  • Sa isi ofere timp pentru a experimenta si alte tipuri de comportamente si de comunicare;
  • Sa nu dispere sau sa se descurajeze, daca ceea ce au reusit sa faca timp de doua saptamani nu mai merge in a treia saptamana;
  • Sa isi ofere timp pentru a antrena tipurile noi de comportamente;
  • Sa isi vada mai des calitatile si puterile, mai degraba decat defectele;
  • Sa foloseasca umorul ca forma de detensionare a conflictului (nu uitati, ideea este sa radeti cu partenerul si nu sa radeti de partener);
  • Sa se lase influentati unul de catre celalalt si sa accepte posibilitatea de a nu rezolva unele probleme care apar in cuplu (nu toate problemele trebuie rezolvate,decat cele problemele perpetue)
  • Sa organizeze timp de calitate petrecut cu partenerul/partenera

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Pe langa pasii enumerati mai sus, in functie de caz, un psiholog va mai poate ajuta :

 

  • sa aveti o relatie sanatoasa  cu copiii vostri, indiferent daca hotarati sa va separati sau nu;
  • sa deprindeti tehnici de comunicare  asertiva, eficienta, unul cu celelalt si sa dati dovada de un comportament integru;
  • sa va asumati responsabilitatea pentru propriile actiuni, atat cele din perioada casniciei cat si cele din prezent;
  • sa iertati complet  partenerului/partenera , cat si propriile voastre persoane;
  • sa schimbati convingerile negative si programele mentale ce va limiteaza cu altele constructive, pozitive, ce sustin implinirea obiectivelor terapiei voastre si, implicit, sprijina  sanatatea, fericirea si starea de bine;
  • sa eliberati blocajele emotionale ce mentin situatia prezenta in structurile voastre;
  • sa vindecati emotiile si relatiile din trecut, ce activeaza disfunctionalitatile din prezent;
  • sa eliberati frici si temeri asociate situatiei prezente;
  • sa reprogramati receptorii celulari pentru a manifesta lucrurile pozitive pe care vi le doriti;
  • sa va orientati catre viitor.

 

Poti apela la un psiholog si pentru sedinte individuale, nu doar pentru cuplu!

 

Uneori, o relatie se termina ca sa te ajute sa te trezesti la aspecte mult mai elevate ale vietii tale interioare. Uneori, o despartire iti poate deschide ochii pe care atasamentul sau dependenta ti-i orbeste.

Alege sa nu fii singur/a pe acest drum. Atat sotul/sotia, cat si psihologul pot fi tovarasi de calatorie buni, suportivi si intelegatori. Si oricat de greu iti este acum, si acest episod va trece, dar este foarte important cum il abordezi si integrezi pentru a-l putea depasi.

Prea multi oameni supraestimeaza ceea ce nu sunt si subestimeaza ceea ce sunt. Adevarata crestere incepe atunci cand incepem sa ne acceptam slabiciunile.

 

“Nu este niciodata prea tarziu sa fii cine ai fi putut fi. “(George Eliot) 

 

 

linie-gri-curs-baza

 

Acum, dupa ce te-ai familiarizat cu mai multe detalii privind solutiile pentru situatia cu care te confrunti, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea corpului si a sufletului tau, la deschiderea aripilor tale.

Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de consultanta si terapie, sau te poti inscrie la workshopurile tematice si programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.

Totalitatea cursurilor, workshopurilor tematice si programelor transformationale, pe care le organizez periodic sunt detaliate in sectiunea dedicata Evenimentelor, aici.

Totodata, daca esti deschis/deschisa catre psiho-energetica sau terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, te invit la Cursurile Theta Healing  pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare emotionala, mentala, fizica si spirituala.

Daca inca nu cunosti domeniul Theta Healing, iti recomand cu drag Cursul Theta Healing de Baza, un program pentru incepatori unde inveti aceasta tehnica puternica de lucru cu tine insuti/insati, pentru vindecarea sufletului si a vietii tale. Este un curs minunat in care iti gasesti propriile solutii, raspunsuri pentru un viitor luminos si obtii vindecare pentru aspectele emotionale, mentale, fizice si spirituale care te preocupa, dobandind astfel o stare de bine, incredere, armonie si echilibru interior.

 

spatiu1231spatiu

spatiuspatiuDaca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa  contact@isabelageorgescu.com ori, mai simplu, la nr de tel. 0732.493.253.

spatiuTe astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici facebook-buton si pe pagina oficiala a Centrului partener Theta Life Healing Romaniaaici facebook-buton .

untitled-1Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.

untitled-1Poti reusi, orice ar fi!

linie-spatiu

round-fotospatiu

spatiu

Cu prietenie,

spatiusemnaturauntitled-1

PROGRAMARE

SESIUNE INDIVIDUALA

0732.493.253





    Sunt de acord cu politica datelor personale si sa primesc mesaje informare.

    ULTIMELE ARTICOLE

    You cannot copy content of this page