TERAPIA DEPRESIEI
TERAPIA DEPRESIEI
“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat niciodata, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut.”(Confucius)
Ce este depresia?
Orice persoana a trait la un anumit moment dat sentimente de tristete sau disconfort. Acest lucru este perfect normal, fiind un semn ca ceva din viata ta te nemultumeste si ar trebui schimbat sau imbunatatit. A trece prin asa ceva nu inseamna depresie, desi multa lume confunda aceste sentimente.
Depresia reprezinta o tulburare emotionala majora, care afecteaza toate sectoarele vietii unei persoane si se manifesta printr-o stare de tristete aparent fara motiv, prezenta in cea mai mare parte a timpului.
Persoana care sufera de depresie este trista tot timpul, descurajata, lipsita de putere, “fara chef” in mare parte din zi, pesimista, cu un dezinteres generalizat, mergand pana la izolare fata de lumea exterioara si, in special, fara dorinta de a comunica cu ceilalti.
Conform studiilor epidemiologice, prevalenta maxima a depresiei majore variaza intre 5-9% la femei si 2-3% la barbati, cu valori mai mari intre 25 si 44 de ani si un mic varf in adolescenta. Riscul aparitiei unui episod depresiv major, pe toata durata vietii, ajunge pana la 25% pentru femei si 12% pentru barbati. Depresia se traduce prin devalorizare si culpabilitate, care rod in interior persoana suferinda, doua elemente fara de care nu exista depresie. Imediat ce este rezolvat unul dintre cele doua elemente, persoana iese din depresie.
Cum arata profilul unei persoane depresive?
Persoana depresiva se simt nefericita si simte ca nu valoreaza nimic. Este posibil chiar sa se simta vinovata pentru ceea ce este, pentru ca exista. Traieste in trecut si ii este greu sa se detaseze de el. Prezentul nu exista, iar viitorul sperie complet. Ii este imposibil sa traiasca “aici si acum”. Prefera sa traiasca mereu in trecut, sa priveasca mereu in urma. Actualitatea lasa indiferenta aproape orice persoana depresiva. Aceasta nu are “chef” sa faca nimic. Pentru a nu interveni frustrarea, mai ales pe plan sexual, se priveaza de toate dorintele sale. Nu isi doreste sa se ocupe in nici un fel de sine, de multe ori.
Persoana suferinda de depresie este bulversata intre idealuri, vise si realitate, intre ceea ce este si ceea ce isi doreste de fapt sa fie. Exista un dezechilibru profund interior, si, de cele mai multe ori, si de ordin chimic sau hormonal, iar individualitatea sa este confuza. Se simte limitata in spatiul sau si isi pierde gustul de a trai, esenta existentei sale. Se simte inutila, nefericita, obosita si se vede o povara pentru ceilalti. Are tendinta de a se resemna usor, dorindu-si a abandona totul, de a se retrage. In general, isi provoaca multa presiune prin faptul ca isi ingroapa emotiile in adancul sau. Aceasta presiune poate proveni si de la parintii sai sau de la partenerul/partenera de viata, de la seful sau, ori pur si simplu, din societate. Obligatia de a reusi, de a avea o reputatie buna, de a oferi imaginea celui/celei care a reusit in casnicie, in cariera, in viata de familie, toate acestea contribuie la amplificarea stresului sau.
Persoana depresiva se simte presata, neputincioasa si inferioara. Cu alte cuvinte, depresia isi are originea intr-o situatie pe care persoana respectiva o traieste fata de teritoriul sau, fata de ceea ce ii apartine – spatiul sau vital- fie ca este vorba despre persoane (parinti, copii, prieteni), animale de companie sau aspecte precum slujba, cariera, finante, bunastare, etc. Persoanele depresive sunt adeseori foarte influentabile de catre anturajul lor. Percep usor deformat tot ceea ce se intampla in jurul lor, iar acest lucru ii cupleaza la sentimentul de limitare si impresia de a a fi complet invadat de catre ceilalti.
Totodata au tendinta de a nu termina ceea ce incep. Li se pare foarte coplesitor sentimentul ca tot ceea ce fac nu este suficient de bine si pot avea chiar tendinta de autodistrugere. Oamenii ce sufera de depresie sunt nostalgici, se retrag in carapacea lor, pentru a nu deranja pe nimeni. Au constant impresia ca sufera si vor muri. Umorul nu mai face aproape deloc parte din viata lor. De asemenea, manifesta in cele mai multe cazuri o nevoie constanta de atentie, pentru a se valoriza. Depresia devine in acest caz un mijloc inconstient pentru a-i “manipula” pe cei din jurul lor.
In cazul femeilor care au nascut de curand, depresia postnatala poate survini la cateva saptamani dupa nastere, uneori chiar cateva luni. Intr-o astfel de situatie, femeia se simte descurajata, e coplesita de temeri legate de viata, sanatatea si supravietuirea copilului ei nou-nascut si manifesta teama ca nu se va descurca sau ca nu o sa stie ce sa faca ca si mama. Bebelusul poate a umplut temporar un gol, o perioada scurta de timp, imediat dupa nastere. Insa, la un moment dat femeia se confrunta cu ea insasi, cu golul, temerile, neputintele si singuratatea pe care le simte. Deoarece nu crede in posibilitatile sale si in fortele proprii “nu stie cum va reusi”. Toate acestea pot fi amplificate si de amintirile dureroase din propria copilarie sau de la nasterea sa.
Care sunt cauzele depresiei?
Nu trebuie sa fii nici “ciudat” si nici “nebun” ca sa faci depresie, oricine poate avea un astfel de episod. Depresia poate sa aiba ca punct de plecare un esec, o pierdere, o stare de stres accentuat sau prelungit, anumite nerealizari sau incapacitati.
Principalele cauze ale depresiei sunt:
Care sunt semnele si simptomele depresiei?
Iata cele mai des intalnite 12 simptome ale depresiei:
1. Esti mai tot timpul trist/a, aparent fara motiv;
2. Ai o stare constanta de iritabilitate/nervozitate;
3. Te simti obosit/a si lipsit/a de energie astfel incat chiar si cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil. Nivelul tau de energie a scazut pana acolo unde simti ca nu mai ai putere nici sa te ridici dimineata din pat;
4. Ai tulburari de somn. Este posibil sa ai insomnii, sa iti fie greu sa te trezesti dimineata sau dormi pe timpul zilei mai mult decat de obicei si simti ca nu esti odihnit/a indiferent de cat ai dormit;
5. Ai observat modificari ale greutatii. Nu mai ai pofta de mancare sau, din contra, mananci mai mult. Drept urmare, este posibil sa fi pierdut in greutate, fara nici un fel de dieta, sau sa te fi ingrasat cu mai mult de 5% din greutatea ta obisnuita, pe parcursul unei luni;
6. Nu mai simti interes sau placere atunci cand faci anumite activitati, odata placute. Nu mai esti interesat nici de efectuarea sarcinilor zilnice si nici viitorul nu pare sa te intereseze prea mult in acest moment;
7. Depui un efort considerabil atunci cand trebuie sa te gandesti la ceva anume, ai dificultati de concentrare si iti este foarte greu sa iei decizii;
8. Te simti inutil/a. Starile pe care le experimentezi, desi nu le poti controla, te fac sa te simti vinovat/a pentru situatia ta actuala. Te autocritici des si exagerat. Ai devenit mai pesimist/a decat erai pana acum;
9. Ti-a scazut interesul fata de ceilalti si alegi sa te izolezi, nesimtind nevoia de a comunica;
10. Ai ganduri “negre”, te gandesti la moarte sau suicid si consideri ca aceasta este singura solutie. Aceste idei pot sa-ti apara trecator in minte, sa te gandesti un minut sau doua si apoi sa dispara, fara a dori neaparat sa le pui in practica;
11. Ai dureri fizice inexplicabile;
12. Experimentezi stari anxioase, care pot adauga si ele o serie de simptome: te trec transpiratii reci, ai bufeuri, vederea poate deveni incetosata, iti creste ritmul cardiac in diferite situatii, ai ameteli sau senzatii de voma.
Cum stiu daca am sau nu depresie?
Depresia variaza, ca nivel, intre moderat si sever. Daca ai cel putin 6 dintre simptomele enumerate, este timpul sa te gandesti serios la a cere ajutor specializat. Cu cat numarul simptomelor este mai mare si dureaza de o perioada mai lunga de timp, cu atat te apropii de un episod depresiv major sau sever. In cazul in care nivelul este moderat, aceste episoade se pot atenua, insa, netratate, vor reveni si se vor agrava. Este important sa stii ca pana si stilul de gandire si autoanaliza este semnificativ afectat in depresie. Daca prezinti o serie de simptome dintre cele enumerate mai sus si te regasesti si printre exemplele de mai jos, este recomandat sa apelezi la o persoana specializata in vederea unei evaluari.
“Sanatatea este o expresie a respectului si iubirii de sine.”(David Hawkins)
Ca sa intelegi mai bine, am sa iti enumar cateva aspecte ale gandirii care pot avea de suferit in cazul unei depresii:
1. Ai o imagine negativa despre tine. Aceasta a rezultat din concentrarea asupra neajunsurilor, pe care le exagerezi si minimalizarea trasaturilor tale pozitive. Datorita acestui fapt este posibil ca adesea sa te gandesti: “Cum ar putea cineva sa ma iubeasca pe mine?” sau “Sunt urat/a, prost/proasta, prea gras/a, rau/rea!”
2. Ti-ai format un set de reguli dupa care consideri ca trebuie sa traiesti. Acestea nu se modifica in functie de fiecare situatie in parte, ci raman rigide. Cateva dintre acestea ar putea sa sune asa: “Ar trebui sa fiu acceptat/a de toata lumea, asa cum sunt” , “Daca nu gasesc o solutie, sunt un/o ratat/a”, “Nu voi putea niciodata sa fiu fericit/a”, “Daca am de multa vreme o problema, inseamna ca nu pot sa ma schimb.”
3. In situatii, care pot fi generatoare de anxietate, tristete sau furie, iti apar in minte, automat, ganduri distructive, precum “Ceilalti cred ca sunt un/o prost/proasta” sau “Ma voi face sigur de rusine”.
Ce pot face daca m-am regasit in cele de mai sus?
Vestea buna este ca exista o solutie! Ceea ce poti face este sa apelezi la ajutor specializat. Dupa o evaluare detaliata, impreuna cu psihologul vei stabili obiective clare, menite sa aduca schimbari stilului tau de viata. Pe tot parcursul acestui demers terapeutic vei beneficia de sprijinul si suportul oferit de psiholog, fiind ajutat sa integrezi usor in viata ta tehnicile utilizate.
Cand se recomanda si tratamentul medicamentos?
Tratamentul medicamentos este prescris doar de medicul psihiatru, in urma unei evaluari complete facute de un psiholog clinician, in functie de severitatea depresiei.
Consilierea si suportul psihologic se recomanda ca unic tratament doar in depresiile usoare.
Cand se impune spitalizarea unei persoane cu depresie?
In cazul in care exista riscul de suicid si atunci cand persoana nu mai poate functiona.
Ce trebuie sa stiu despre terapia depresiei?
Pe tot parcursul acestei interventii terapeutice este nevoie de participarea ta activa. Terapeutul te va ruga sa completezi anumite fise sau scale, iti va da diverse materiale pe care va trebui sa le citesti, te poate ruga sa tii un jurnal sau sa indeplinesti anumite sarcini intre sedinte. In functie de severitatea depresiei tale, la inceput, este posibil ca frecventa sedintelor sa fie de doua pe saptamana, pana cand simptomele tale se vor ameliora.
In primul rand, in plan emotional si mental, impreuna cu psihologul, este necesar sa redefinesti cine esti cu adevarat, in loc sa te mai identifici cu imaginea pe care ceilalti vor ca tu sa o proiectezi. Prima faza a demersului terapeutic se axeaza pe recapatarea identitatii de sine, pentru o cat mai buna ancorare in structurile tale a intregului sprijin si suport terapeutic pe care il primesti pentru vindecarea ta. Este ca o reintoarcere la tine. Este nevoie sa dai toate mastile la o parte.Trebuie sa reintri in contact cu “eul” tau interior si sa te accepti asa cum esti, cu calitatile, cu defectele, cu puterea si cu slabiciunile tale. Poate fi un demers dificil pentru moment, dar este esential pentru a-ti redobandi controlul asupra vietii tale. Vei descoperi ca ai tot curajul si toata forta necesara pentru a-ti trai propria ta viata, asa cum iti doresti.
“Cele mai multe umbre din viata noastra sunt cauzate de faptul ca stam in calea propriei noastre straluciri”.
(Ralph Waldo Emerson)
Impreuna cu psihologul :
vei invata cum sa “accepti” depresia intr-o maniera constructiva, pentru ca apoi sa poti sa o vindeci. Daca refuzi sa accepti afectiunea, cum vei putea sa te vindeci? Chiar daca, initial depresia pare a avea rolul negativ, al dusmanului, iti vei da seama ca este un catalizator pentru a te determina sa aduci schimbari majore, pozitive in viata ta. Intotdeauna sanatatea mentala, afectiva, fizica se instaleaza cand apare bunavointa de a renunta la credinta in negativitate. In general, fiecare boala, indispozitie sau accident nu este decat un semnal. Afectiunea inceteaza de indata ce ai inteles mesajul. Si cu cat doreste omul mai mult sa se schimbe si sa-si imbunatateasca viata, cu atat mai repede si mai usor se desfasoara insanatosirea lui;
vei vindeca emotiile, totalitatea resentimentelor fata de tine si fata de cei din jurul tau (vinovatie, apatie, rusine, mandrie, ura, manie, furie, neiertare) si implicit relatiile din trecut ce inca iti afecteaza prezentul. Acestea din urma sunt printre principalii declansatori de boala. Orice incercare de a elimina simptomul fara a lucra la eliminarea cauzei emotionale care a stat la baza producerii lui este inutila, tocmai de aceea aceasta o etapa importanta in demersul tau terapeutic;
vei schimba convingerile negative, programele mentale ce te limiteaza, cu altele constructive, pozitive, ce sustin si sprijina sanatatea, fericirea si starea de bine. Intotdeauna boala este pastrata in viata ta de ceea ce pastrezi in mintea ta;
vei elibera blocajele emotionale ce mentin starea prezenta a depresiei in structurile tale;
vei eliberara frici si temeri asociate situatiei de sanatate din prezent. A-ti fi teama de o afectiune si de consecintele ei inseamna in prima faza a o provoca, apoi a-i inlesni pe repede inainte evolutia;
vei reprograma receptorii celulari pentru a manifesta lucrurile pozitive pe care ti le doresti;
vei invata sa traiesti in prezent, acceptandu-ti trecutul, ca pe o perioada de pregatire pentru a te descoperi, pentru a sti cine esti cu adevarat;
familia ta va primi suport specializat pentru a sti cum sa te sprijine total constructiv in demersul vindecarii tale. In cazul unui om depresiv, cu cat cei dragi se ingrijoreaza mai mult pentru el, cu atat ii produc un rau mai mare. De asemenea, cand cineva se imbolnaveste este necesara acordarea unui ajutor detasat, nu unul sufocant. Atentia exagerata pe perioada depresiei intretine tulburarea si dependenta.
In momentul in care te vei simti mai bine, impreuna cu terapeutul, vei invata tehnici pentru evitarea unor episoade depresive viitoare. Pe langa identificarea simptomelor unei recaderi, vei dobandi mecanisme prin care sa le faci fata si sa le elimini.
Finalizarea terapiei nu se va realiza brusc, ci prin marirea intervalului dintre sedinte, de la doua pe luna, pana la o sedinta la trei luni.
Cum imi dau seama daca un membru din familie sau cineva drag mie sufera de depresie?
Unele dintre simptome sunt vizibile si cei din jur le pot remarca usor: starea de iritabilitate, scaderea sau cresterea in greutate, lipsa sau cresterea ingrijoratoare a poftei de mancare, tristetea si lipsa de energie, dezinteres fata de activitatile zilnice, dezinteres fata de viitor, prezenta in discutiile cu ceilalti a unor fraze ce se incadreaza in imaginea de sine negativa sau care tradeaza ganduri asemenea celor enumerate mai sus.
Odata de ai descoperit ca cineva apropiat tie sufera de depresie, este foarte important felul in care te comporti cu acea persoana. Cei mai multi trec print-o perioada in care refuza sa accepte ca ar putea avea depresie. Adesea, persoana care sufera de depresie nu este corect informata si ii este teama sa nu fie catalogata drept “nebuna”.
Daca ai pe cineva apropiat care sufera de depresie, este important sa ii arati suport, compasiune, intelegere, acceptare si sa il faci sa inteleaga ca este normal si firesc ceea ce i se intampla. Ar fi indicat sa eviti sa trasezi critici si judecati la adresa persoanei depresive, sa te abtii de la a da sfaturi, mai ales nesolicitate si nici sa nu faci remarci agresive, lipsite de toleranta, de genul “Hai, imbarbateaza-te si revino-ti odata din starea asta!”.
Cel mai bine ar fi sa alegi un moment, pe care il consideri cel mai potrivit si sa ii sugerezi, cat se poate de bland si suportiv, ca persoana in cauza sa apeleze la ajutor de specialitate.
Cum sa ma comport cu persoana diagnosticata cu depresie?
In primul rand te sfatuiesc sa comuti atentia persoanei diagnosticate cu depresie asupra aspectelor pozitive ale vietii si ale fiecarui lucru frumos, in parte, prezent in viata ei. Poti, de asemenea, sa o antrenezi in activitati placute, fara sa o fortezi si arata-i intelegere si consideratie intr-o maniera rezonabila si convingatoare. Subliniez, din nou, ca ar fi de dorit sa te abtii de la a-i da sfaturi, mai ales nesolicitate si, in nici un caz, sa nu faci remarci de genul “Revino-ti odata din starea asta!”.
Abordarea holistica in tratarea depresiei
Sesiunile mele de sprijin si suport psihologic in terapia depresiei se bazeaza pe noul model psihologic cuantic al fiintei umane, sistem minte-corp-spirit, dincolo de perspectiva conventionala abordata pana de curand de domeniul psihologiei. Consider ca de indata ce incepem sa devenim consienti de ce exista dincolo de corp si minte – sufletul nostru – vom intra intr-un proces accelerat de vindecare, crestere si evolutie umana.
Pentru cei deschisi si catre acest tip de abordare holistica in vindecarea unei boli, corp, minte, spirit, in sesiunile mele abordez atat vindecarea corpului psihic (emotional, mental), cat si vindecarea corpului spiritual- energetic, karmic, prin interventii terapeutice psiho-energetice si transpersonale, acestea din urma accelerand in mod evident progresul intregului proces de vindecare al depresiei.
Din experienta iti pot spune ca am vazut afectiuni disparand in cateva zile sau cateva luni. Diferenta o face deschiderea si dorinta oamenilor de a se vindeca, modul in care fiecare intelege boala si vindecarea implicit, si inainte de toate, gradul de incredere in procesul propriei vindecari.
Sa nu uitam ca mintea noastra este atat de puternica incat orice credem ca este adevarat se si intampla.
Acum, dupa ce te-ai familiarizat cu mai multe detalii privind solutiile pentru situatia cu care te confrunti, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea corpului si a sufletului tau, la deschiderea aripilor tale.
Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de consultanta si terapie sau te poti inscrie la workshopurile tematice si Programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.
Totodata, daca esti deschis/deschisa catre psiho-energetica sau terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, te invit la Cursurile ThetaHealing pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare emotionala, mentala, fizica si spirituala. Daca inca nu cunosti domeniul ThetaHealing, iti recomand cu drag Cursul ThetaHealing de Baza, un program pentru incepatori unde inveti aceasta tehnica puternica de lucru cu tine insuti/insati, pentru vindecarea sufletului si a vietii tale.
Daca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa contact@isabelageorgescu.com
Te astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici
Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.
Poti reusi, orice ar fi!
Cu prietenie,
SANATATE
Depresie
Anxietate
Atacuri de Panica
Stres
Exces de Greutate
Infertilitate
Stres Posttraumatic
Frici si Fobii
Oboseala Cronica. Sindromul BurnOut
Insomnie Tulburari de Somn
Menopauza
Dureri Cronice
Alergii
Afectiuni ale Pielii
Enurezis
DEPENDENTE
Dependenta de Joc Patologic
Dependenta Fumatului
RELATII
Suflet pereche
Depasirea Divortului
Vindecarea Relatiilor din Prezent
Terapia Relatiei de Cuplu
Imbunatatirea Vietii Sexuale
Vindecarea Relatiilor din Trecut
Relatia Parinti-Copii. Parenting
Comportamentul de tip Victima
Tulburari legate de Doliu
Vindecarea prin Iertare
DEZVOLTARE
PERSONALA
Increderea in Sine
Stima de Sine. Iubirea de Sine
Public Speaking
Procrastinare
Imbunatatirea Memoriei
Cresterea Motivatiei
Depasirea Timiditatii
Imbunatatirea Capacitatii de lua Decizii
Organizare si Eficienta
Directie in Cariera
DEZVOLTARE
PROFESIONALA
Cresterea Competentelor in Business
Reconversie Profesionala
Cresterea Vanzarilor in Afaceri
Lucrul in Echipa
Managementul Timpului
ABUNDENTA SI
PROSPERITATE
Atrage Abundenta in Viata Ta
Depasirea Constiintei Saraciei
Cresterea Castigurilor Financiare
Vindecare Emotionala Pierdere-Faliment
Dizolvarea Dependentelor Financiare
DEZVOLTARE SPIRITUALA
Dezvoltarea Capacitatilor Extrasenzoriale
Scopul Vietii
Vindecarea Sufletului
Echilibrare Energetica
Protectie si Sustinere Energetica
Conectarea cu Ingeri