Enurezis - Isabela Georgescu

ELIMINAREA ENUREZISULUI

“Ceea ce se afla in urma noastra si ceea ce se afla inaintea noastra nu este nimic comparat cu ceea ce se afla in interiorul nostru.” (Ralph Waldo Emerson)

 

 

Ce este Enurezisul?

 

Atunci cand copilasul tau, care a depasit deja varsta de 4 ani, nu se poate controla si face pipi pe el se poate vorbi despre enurezis. Pana la aceasta varsta, orice copil dobandeste mecanismele necesare pentru a-si putea controla vezica. Copilul tau poate suferi de enurezis primar, daca nu ai reusit sa renunti la scutec pana la aceasta varsta, sau enurezis secundar, daca au trecut cel putin sase luni in care copilul nu a mai facut pe el si acum problema a revenit. Aceste episoade pot aparea ziua, noaptea sau atat ziua, cat si noaptea.

 

 

 

 

Care sunt cauzele?

 

 

Enurezisul are trei tipuri de cauze:

 

1.Psihologice: atunci cand copilul tau se simte foarte anxios ca urmare a unei situatii noi, a unor pedepse, atunci cand vine pe lume un nou membru al familiei, nu doreste sa intrerupa o activitate din timiditate sau teama si astfel se tine prea mult, nu isi identifica si nu isi exprima emotiile.

 

2.Fiziologice: infectii ale tractului urinar, o vezica ce are capacitate mica, nu se elibereaza pe timpul noptii o cantitate suficienta din hormonul care are ca scop incetinirea productiei de urina, apnee de somn, diferite probleme din nastere care afecteaza uretrele sau vezica;

 

3.Genetice: daca tu ai experimentat probleme asemanatoare in copilarie, sau celalalt parinte, exista sanse ca si copilul tau sa aiba Enurezis.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

 

Ce pot face in cazul in care copilul meu sufera de Enurezis?

 

 

“Ne ingrijoram despre ce ar putea deveni in viitor un copil , dar uitam ca el este cineva si acum.”(Stacia Tauscher)

 

Primul lucru este sa-i faci copilului un set de analize. Daca sunt excluse cauzele fiziologice, atunci este indicat sa apelezi la ajutorul unui psiholog. In cadrul demersului terapeutic, psihologul va discuta cu tine care sunt cele mai bune modalitati de abordare a acestei probleme acasa, in mediul familial dar si in alte contexte sociale. Dupa aceste discutii, in care ii prezinti psihologului istoricul copilului si al situatiei cu care va confruntati acum, cel mai indicat este sa se inceapa o terapie individuala, in care numai copilul tau va sta impreuna cu psihologul.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

In cadrul acestor sesiuni individuale, folosind tehnici adecvate varstei copilului, psihologul:

 

 

  • il va ajuta pe copilul tau sa isi identifice corect emotiile;
  • il va ajuta pe copil sa isi exprime corect emotiile;
  • il va ajuta pe copil sa isi vindece emotiile distructive ce stau la baza ascestei disfunctionalitati;
  • prin strategii specifice, va identifica care sunt situatiile prezente anxiogene provoca enurezis;
  • intervine asupra cauzelor identificate pentru atingerea obiectivului de a diminua si, apoi, de a elimina enurezisul.

 

Este posibil ca, dupa cateva sedinte, psihologul sa iti ceara o sedinta separata, numai cu tine, ca parinte, pentru a discuta diferite aspecte observate in timpul sesiunilor cu copilul. De asemeni, in functie de cauzele psihologice identificate, este posibil ca psihologul sa iti solicite sa faceti cateva sesiuni de familie, la care sa participe ambii parinti si copilul (si/sau alte persoane semnificative din familia extinsa – de exemplu bunici).

 

“Trebuie sa retii ca tot ceea ce se intampla inauntrul tau este mult mai important decat ceea ce se intampla in exterior.”(John C) 

 

untitled-1

You cannot copy content of this page