CUM POT FI AJUTATI COPIII PRIN HIPNOZA?
CUM POT FI AJUTATI COPIII PRIN HIPNOZA?
Daca esti parinte, cu siguranta una dintre cele mai importante dorinte ale tale este legata de copii. Iti doresti mai mult poate decat orice sa-i stii sanatosi, bine ingrijiti, veseli, plini de energie si cu zambetul pe buze.
Insa, stii si tu ca lucrurile nu merg intotdeauna perfect, asa cum ne dorim. Copilul, fiind cu mult mai sensibil decat noi, adultii, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional, se poate imbolnavi sau se poate confrunta cu stari de frica, anxietate, dificultati de comunicare si relationare cu cei din jur. Si, mai ales cat este mic, copilul nu reuseste inca sa-si inteleaga pe deplin trairile si cu atat mai mult sa si le exprime in cuvinte. De exemplu, cand esti intr-o situatie dificila sau delicata, cel mai probabil pui mana pe telefon si vorbesti despre aceasta problema cu o persoana apropiata. Exprimarea in cuvinte a sentimentelor, grijilor, emotiilor te ajuta sa te eliberezi, sa te linistesti si poate chiar sa gasesti o solutie.
Ei bine, copiii nu pot face inca acest lucru si situatiile dificile ii pot bulversa mai mult decat iti poti imagina. Este foarte dureros pentru tine ca parinte sa-ti vezi copilul cum face febra mare frecvent sau cum are dureri de burta care nu pot fi explicate de catre medici. Aceste stari neplacute, la fel ca si enurezisul sau starile de panica sunt reactii somatice care pot aparea drept raspuns la o situatie de stres din exterior, fie ca este vorba de locul in care locuieste cel mic, sau de gradinita, scoala, after-school, cursuri etc. Alte momente extrem de dificile si dureroase sunt atunci cand copilul pierde o persoana apropiata sau cand parintii lui divorteaza. Orice i-ai spune in acele momente nu pare sa fie de niciun ajutor in calmarea durerii sufletesti.
Pe masura ce cresc, copiii merg la scoala si pot avea dificultati de invatare, chiar daca parintii lui lucreaza cu el acasa, il ajuta sa-si pregateasca temele si poate ca il duc si la meditatii. In plus, in comunitate poti observa cu usurinta daca un copil are dificultati de comunicare, relationare sau socializare cu cei din jur sau daca are o stima de sine scazuta.
Daca ai trait asemenea situatii, s-ar putea sa fi simtit ca situatia te depaseste si ca iti doresti sa faci tot ce depinde de tine pentru ca sa-i fie bine copilului, insa nu poti. Aceasta stare de neputinta si de frustrare poate sa dispara foarte usor daca apelezi la ajutorul unui specialist in hipnoterapie.
Si trebuie sa-ti spun ca hipnoza este o metoda de tratament cu rezultate bune in psihoterapia copilului de multa vreme. Asadar, te asigur ca nu ai niciun motiv de teama, reticenta sau amanare, deoarece pana si tu faci „hipnoza” cu copilul in anumite situatii. Ti se pare greu de crezut? Iti voi aduce cateva exemple ca sa vezi cat se poate de clar ca in relatia ta cu copilul exista momente de transa hipnotica pe care chiar tu le poti provoca. De exemplu, in timp ce vorbesti cu copilul despre un lucru care il captiveaza complet, cel mic isi va indrepta toata atentia catre subiectul discutiei si simturile sale vor fi mai putin prezente in exterior. Este un moment in care mintea lui subconstinenta este foarte receptiva si deschisa catre sugestii constructive. O alta situatie in care copilul intra in transa este atunci cand este complet absorbit de un joc video, incat trebuie sa-i spui acelasi lucru de mai multe ori pana reuseste sa te auda. Un film foarte interesant sau o carte pe care o citeste sau pe care i-o citesti chiar tu si care il pasioneaza il induce in aceeasi stare de transa foarte asemanatoare cu transa hipnotica.
Aceasta stare modificata a mintii, cand subconstientul este deschis, este cea mai potrivita pentru ca terapeutul sa-l ghideze pe copil catre calmarea durerii, catre eliminarea simptomelor somatice generate de situatiile stresante, catre rezolvarea conflictului interior, catre o invatare mai usoara si mai placuta a materiilor scolare, catre eliminarea fricilor, fobiilor, a enurezisului si depasirea usoara a situatiilor dificile etc.
Cum arata o sedinta de hipnoza cu un copil?
Si, pentru ca am si eu un copil, stiu cat de important este sa recunosti din timp si sa elimini cat mai repede aceste probleme, aceste reactii somatice si situatii dificile cu care se confrunta cel mic. Iar fara un ajutor specializat, acest drum poate fi foarte anevoios si de lunga durata, deoarece inca nu stii exact care este sursa problemei si nici cum poti s-o elimini.
Ca hipnoterapeut, pot sa-ti spun ca, spre deosebire de adulti, copiii sunt mult mai receptivi la sugestiile hipnotice. Insa pentru ca sa-l poti ajuta cat mai mult pe copilul tau sa ajunga la starea dorita, el trebuie sa fi implinit deja varsta de 5 ani. Pana atunci, hipnoza nu este recomandata, deoarece micutul nu are inca atentia necesara si nici capacitatile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.
Pe masura ce afli mai multe despre terapia prin hipnoza la copii, s-ar putea sa te intrebi cum anume se lucreaza cu copiii? Iti pot spune ca modalitatea de lucru este diferita pentru copiii mai mici, de 5-9 ani, fata de cei care au peste 10 ani si cu siguranta difera de tehnicile care se folosesc in terapia cu adultii. La varsta de 5-9 ani, copilul are o imaginatie foarte bogata si o poveste sau o metafora care i se spune poate avea o rezonanta deosebita in subconstientul lui, rezolvand situatii, conflicte si avand un efect de calmare, intelegere, acceptare. Si pentru ca stii si tu ca celor mici le place cel mai mult sa se joace, mai sunt folosite si tehnicile de hipnoza prin jocuri, care sunt foarte usor de inteles de catre copii.
Pe masura ce copilul creste, dupa ce depaseste varsta de 10 ani, tehnicile utilizate sunt asemanatoare cu cele care se aplica in sedintele cu adultii, insa intr-o varianta mult mai simplificata. In primul rand, sesiunea de hipnoza dureaza mai putin decat cea cu un adult, iar limbajul este foarte potrivit nivelului de intelegere al copilului. Toti copiii tau au acea intuitie si acea imaginatie bogata care ii va ajuta, sub indrumarea terapeutului, sa-si gaseasca cele mai potrivite solutii, adaptate la felul fiecaruia de a fi, la caracterul si la mediul in care traieste.
SANATATE
Depresie
Anxietate
Atacuri de Panica
Stres
Exces de Greutate
Infertilitate
Cancer
Stres Posttraumatic
Frici si Fobii
Oboseala Cronica. Sindromul BurnOut
Insomnie Tulburari de Somn
Menopauza
Dureri Cronice
Alergii
Afectiuni ale Pielii
Enurezis
DEPENDENTE
Dependenta de Joc Patologic
Dependenta Fumatului
RELATII
Suflet pereche
Depasirea Divortului
Vindecarea Relatiilor din Prezent
Terapia Relatiei de Cuplu
Imbunatatirea Vietii Sexuale
Vindecarea Relatiilor din Trecut
Relatia Parinti-Copii. Parenting
Comportamentul de tip Victima
Tulburari legate de Doliu
Vindecarea prin Iertare
DEZVOLTARE
PERSONALA
Increderea in Sine
Stima de Sine. Iubirea de Sine
Public Speaking
Procrastinare
Imbunatatirea Memoriei
Cresterea Motivatiei
Depasirea Timiditatii
Imbunatatirea Capacitatii de lua Decizii
Organizare si Eficienta
Directie in Cariera
DEZVOLTARE
PROFESIONALA
Cresterea Competentelor in Business
Reconversie Profesionala
Cresterea Vanzarilor in Afaceri
Lucrul in Echipa
Managementul Timpului
ABUNDENTA SI
PROSPERITATE
Atrage Abundenta in Viata Ta
Depasirea Constiintei Saraciei
Cresterea Castigurilor Financiare
Vindecare Emotionala Pierdere-Faliment
Dizolvarea Dependentelor Financiare
DEZVOLTARE SPIRITUALA
Dezvoltarea Capacitatilor Extrasenzoriale
Scopul Vietii
Vindecarea Sufletului
Echilibrare Energetica
Protectie si Sustinere Energetica
Conectarea cu Ingeri