Relatia Parinti-Copii Parenting - Isabela Georgescu

RELATIA PARINTI-COPII PARENTING

“Este mai usor sa construiesti un copil puternic decat sa repari un matur stricat.”(Frederick Douglass)

 

Petrecem primele 12 luni din viata cu copiii nostri pentru a-i invața sa mearga si sa vorbeasca, iar urmatorii ani din viata, spunandu-le sa stea jos si sa taca.

 

Cred ca in cei „sapte ani de acasa ”ai copiilor nostri, ar trebui sa mai invațam si noi oarece lecții de viața de la copiii nostri, si asta deoarece copiii descopera totul in nimic; oamenii nu gasesc nimic in toate.

 

 

Sa cresti o fiinta umana nu este o munca usoara. Desi copilasii poate iti lasa impresia ca nu sunt complicati, acestia necesita o foarte mare atentie si ingrijire pentru a se dezvolta armonios. Rolul de parinte implica foarte multe cunostinte si abilitati necesare zi de zi. Problema este ca aceste cunostinte si abilitati nu sunt innascute si nici nu apar automat atunci cand devenim parinți. Fiecare dintre noi invatam sa fim parinti de la cei din jurul nostru, de la parintii nostri, din informatiile pe care le auzim sau le citim. Uneori insa ceea ce invatam interactionand cu ceilalti nu este suficient pentru a fi parintele de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta si pentru a creste sanatos fizic si mental. De multe ori, parintii au intrebari la care nu au raspunsuri sau observa comportamente ale copilului lor la care nu stiu cum sa reactioneze. Sesiunile parenting  pe care le sustin sunt construite pentru a oferi un sprijin parintilor care isi doresc sa stie mai multe despre ce ar putea sa faca ei pentru sanatatea si starea de bine a copilului lor.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

De ce sunt necesare sesiunile de parenting?

 

Atat parintii cat si educatorii/ profesorii reprezinta o sursa si un context de invatare esential pentru copil. Comportamentele copiilor se invata in interactiunea cu alti copii, in interactiunea cu parintii si cu profesorii. Pentru a sprijini copiii in a invata atitudini si comportamente functionale cu scopul mentinerii sanatatii emotionale si sociale a acestora, este necesara implicarea tuturor celor care interactioneaza cu copilul – parinti, profesori, colegi, media.

Copii invata comportamentele din interactiunea cu cei din jurul sau. In consecinta, schimbarea unui comportament al copilului implica in fapt si schimbarea comportamentelor celor din mediul sau – parinti, profesori, colegi, prieteni.

Parentingul este construit in functie de 3 grupe de varsta, si anume, varsta prescolara (0-7 ani), varsta scolara (7-11 ani), varsta pubertatii si a dolescentei (12-18 ani).

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Ce inseamna sa fii un parinte responsabil si competent?

 

Un parinte responsabil este parintele care isi creste copilul adaptat viitorului pe care copilul il va trai, nu adaptat vietii si trecutului pe care parintele l-a avut. Un parinte competent promoveaza dezvoltarea copilului si abordeaza comportamentele copilului intr-o maniera constructiva, care nu raneste copilul. Comunicarea si atentia indreptata asupra nevoilor copilului sunt la baza metodelor adecvate de management comportamental.

 

 

Astfel copiii vor fi incurajati sa isi dezvolte abilitatile si sa se simta bine cu ei insisi.

Cea mai frecventa intrebare pe care parintii mi-o adreseaza este DE CE?

De ce se comporta copilul meu in felul acesta? De ce doua surori sau doi frati au comportamente diferite in acelasi context familial? De ce un copil are comportamente diferite in contexte diferite? De ce copilul se comporta diferit cu persoane diferite? Exista mai multi factori care influenteaza comportamentul copilului si al adultului: factorul genetic, contextul familial (relatia dintre parint +raport parint-copil) si factorii din afara mediului familiei – comunitatea, media, scoala.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Aspectele cheie ale unei strategii pozitive de parenting sunt:

 

I.

Intelegerea necesitatii unui climat functional si armonios intre parinti si consolidarea acestuia;

si

Construirea unei relatii emotional-afective sanatoase, parinte-copil.

 

Desi poate inca suna straniu pentru multi dintre voi, adevarul este ca in marea majoritate a situatiilor, parentingul, dincolo de consilierea propriu-zisa, implica vindecarea emotionala a parintilor. Tot ceea ce acestia manifesta in comportamentul lor cu copilul reprezinta proiectiile propriilor crezuri, amintiri, rani si situatii, din raportul pe care acestia l-au avut cu parintii lor, la randul lor. Disfunctionalitatea parinti-copii se „repara” intotdeauna incepand cu vindecarea radacinilor acestor rani nevindecate, in structurile mentale si emotionale ale parintilor, versus parintii parintilor. Modul in care parintii au fost crescuti la randul lor genereaza modelul de baza in care parintii isi cresc si educa un copil- modelul hiperprotectiv, modelul echilibrat sau modelul agresiv-abuziv. In urma experientelor personale, parintii dezvolta o sumedenie de convingeri, mai mult sau mai putin sanatoase, despre cum trebuie crescuti copiii. Prin urmare, comportamentul parintilor este influentat si  generat de aceste convingeri limitative, precum si de factori situationali, cum ar fi nivelul de stres al parintelui in acea etapa de viata.

 

 

Cercetarile chiar arata ca exista diferente majore la nivelul convingerior intre parintii care utilizeaza pedeapsa si isi abuzeaza copiii si cei care nu recurg la atsfel de metode, iar ele pot fi clasificate pe 3 domenii:

 

  • convigerile despre capacitatile, abilitatile copiilor;
  • convingeri despre intentiile copiilor;
  • convingeri despre propriile abilitati parentale.

 

In cazul parintilor care folosesc extremele-hiperprotectia sau abuzul emotional si fizic, se considera ca aceste convingeri sunt asociate cu emotii negative in raport cu proprii parinti (ex. furie, ostilitate, anxietate, revolta). Aceste convingeri se activeaza cu precadere in situatii ambigue, atunci cand copilul manifesta un comportament considerat de parinti a  fi “problematic”(care poate fi normal in etapa respectiva de dezvoltare), cand copilul manifesta un comportament problematic, eventual minor, sau daca parintii traiesc emotii negative la acel moment.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

II.

Un  alt aspect important in obtinerea unui echilibru in raport cu propriul copil il reprezinta construirea unui aliniament comun intre ambii parinti, tata-mama (plus restul ingrijitorilor, acolo unde este cazul), privind cresterea, ingrijirea si educatia copilului. Critica din partea unui parinte la adresa celuilalalt parinte este unul din factorii cei mai destabilizatori, atat pentru relatia cu copilul, cat si pentru cuplu in general. Deoarece fiecare dintre voi este diferit, a trecut prin experiente diferite si a fost disciplinat intr-un anume fel, poate genera conflicte chiar si privitor la unele aspecte ce ar parea insignificante, cum ar fi schimbatul scutecelor. Aceste neintelegeri intre parinti afecteaza copilul, il bulverseaza si astfel pot aparea comportamente nedorite. Nu este usor sa fii parinte, mai ales ca un copil are o mama si un tata, doi adulti cu trecut diferit, cu experiente de viata diferite, cu bagaje emotionale diferite si, implicit, astepari diferentiate de la viata, de multe ori.

 

 

 

Pe langa acest context de nealiniere a principiilor de baza privind starea de bine a copilului, sunt perioade in care ca parinte, ai de depasit si multe alte mari provocari precum:

 

  • Implicarea bunicilor- de foarte multe ori bunicii se amesteca in educatia copilului tau. Diferenta dintre generatii, dintre conceptiile si cultura fiecaruia pot bulversa copilul. Pe langa asta, il pot alinta excesiv, ceea ce aduce dupa sine o serie de comportamente nedorite din partea copilului. Iar atunci cand bunicii fac asta, situatia devine si mai dificila.
  • Copilul, casa si timpul tau -aceasta este o situatie cu care te confrunti, mai ales daca esti mama. Ca mama, petreci foarte mult timp cu copilul, nu mai ai timp sa te ocupi suficient de bine de treburile casnice iar la timp pentru tine nici nu indraznesti sa te mai gandesti. Toate acestea te pot afecta pe termen lung. In acest caz, asumarea rolului de tata, preluarea unor sarcini si petrecerea unei perioade de timp mai lungi cu copilul sunt necesare din partea tatalui.
  • Stau acasa sau imi continui cariera? – desi societatea a evoluat foarte mult, in unele familii inca mai exista mentalitatea ca femeia este bine sa devina casnica atunci cand apare un copil. Sa determini cat vei sta acasa in concediu de maternitate sau daca este necesar sa renunti la locul de munca sunt decizii greu de luat in socitatea moderna, mai ales daca in familia extinsa exista anumite prejudecati.

 

Ca sa mai detensionam un pic atmosfera as aminti aici un citat celebru al lui Edgar W. Howe

 

“Daca nu ar exista scolile care ne țin copiii, parțial, departe de casa, spitalele de nebuni ar fi pline de mame.”

 

Dincolo de amuzament (sau o realitate probabila?), intr-adevar toate aspectele disfunctionale mentionate mai sus necesita rezolvare, tocmai de aceea, sesiunile de parenting sunt mai mult decat o solutie eficienta in obtinerea unui climat armonios si sanatos, in raport cu copilul.

Odata restaurat echilibrul parinti actuali-proprii parinti, aliniamentul in educatie si crestere mama-tata, restul etapelor in sesiunile de parenting vin sa completeze restul procesului.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

III.

 

Aceste etape consta in :

 

Crearea unui mediu familial sigur si relaxant

 

Un mediu familial sigur si relaxant este acela in care riscul de accidente domestice este minim; exista oportunitati de a explora, experimenta si dezvolta noi abilitati pentru copil; exista posibilitatea de monitorizare a comportamentului copilului (sa stii unde este si ce face, atunci cand varsta copilului o cere).

 

Construirea unor contexte pozitive de invatare

 

Parintii trebuie sa fie disponibili pentru copii lor; aceasta nu inseamna ca trebuie sa fii cu copilul tot timpul, ci atunci cand iti solicita atentia, ajutorul, afectiunea.

Cand copilul iti cere, intrerupe activitatea pe care o faci si acorda-i toata atentia ta.

Incurajeaza-i initiativa si autonomia. Arata-i ca apreciezi ceea ce face; astfel, cresc sansele sa se implice mai frecvent in activitati dezirabile.

 

Folosirea tehnicilor de disciplinare pozitiva

 

Disciplinare pozitiva inseamna a-l invata pe copil comportamentele dezirabile in paralel cu eliminarea celor problematice, prin metode care exclud pedeapsa, ce ar putea rani copilul (fizic si/sau emotional). Tehnicile de disciplinare sunt orientate spre invatarea asumarii responsabilitatii si a rezolvarii problemelor cu care se confrunta copilul. Daca parintii sunt consecventi si predictibili in comportament de la o zi la alta, scad sansele de aparitie a comportamentelor problematice.

 

Asteptari realiste ale parintilor legate de evolutia copilului

 

Asteptarile parintilor in ceea ce ii priveste pe copii depind de convingerile parintilor despre ce este normal in aceasta etapa de varsta. Evolutia fiecarui copil este insa unica si se realizeaza in ritmuri diferite. Ei trebuie sa fie pregatiti ca nivel de dezvoltare, inainte de a putea invata abilitati noi.

Problemele apar atunci cand parintii asteapta prea mult, prea repede; sau se asteapta sa aiba un copil perfect.

 

 

“Te ingrijoreaza faptul ca isi petrece anii lui timpurii fara a face nimic? Cum asa? Este un nimic sa fii fericit ? Sa nu faci altceva toata ziua decat sa sari, sa te joci si fugi cat te tin puterile? Niciodata in viata nu va fi atat de ocupat .”(Jean-Jacques Rousseau)

Pentru a creste un copil in armonie si echilibru presupune o munca in echipa, iar fiecare dintre voi este diferit.

Puteti apela, atat impreuna ca parinti sau individual, la suportul si sustinerea unui psiholog.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

Lucrand impreuna:

 

  • vei invata cum sa depasesti diferentele dintre voi doi, ca si parinti;
  • vei invata cum sa comunici asertiv cu partenerul si cu cei implicati in educatia copilului tau;
  • vei intelege necesitatea unui climat functional si armonios intre parinti si consolidarea acestuia;
  • vei invata cum sa construiesti un aliniament comun intre ambii parinti, tata-mama, privind cresterea si educatia copilului;
  • te vei elibera de trecut, pentru a nu perpetua un eventual model disfunctional de parenting;
  • te vei vindeca emotional in raport cu proprii parinti;
  • vei insusi tehnici care te vor ajuta sa iti disciplinezi in mod corect copilul, in functie de personalitatea acestuia;
  • vei depasi perioadele anxioase sau depresive in raport cu cresterea, educatia sau viitorul copilului;
  • vei invata cum sa depasesti accesele de furie, vei dobandi tehnici de relaxare si management al stresului;
  • vei invata cum sa comunici eficient cu copilul tau, in functie de etapa de dezvoltare in care se afla;
  • vei invata cum sa creezi unui mediu familial sigur si relaxant pentru voi toi cei din familie;
  • vei dobandi tehnici pentru construirea unor contexte pozitive de invatare pentru copilul tau;
  • vei dobandi o intelegere realista legata de evolutia copilului, in baza a ceea ce este fires mental-emotional-fizic, pentru etapa de varsta a copilului tau.

 

In primele doua decade din viata unui copil 0-7 ani, 7-12 ani, se stabileste traseul vietii sale, comportamentele, adaptabilitatea si viata interioara. Asupra tuturor acestor aspecte va fi amprenta ta, ca parinte.

Alege sa cresti un copil echilibrat, care sa reusesca in viata!

 

“Copilul tau va deveni ceea ce tu esti; devino ceea ce vrei ca el sa devina.” – David Bly

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Acum, dupa ce te-ai familiarizat cu mai multe detalii privind solutiile pentru situatia cu care te confrunti, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea corpului si a sufletului tau, la deschiderea aripilor tale.

Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de consultanta si terapie, sau te poti inscrie la workshopurile tematice si programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.

Totalitatea cursurilor, workshopurilor tematice si programelor transformationale, pe care le organizez periodic sunt detaliate in sectiunea dedicata Evenimentelor, aici.

Totodata, daca esti deschis/deschisa catre psiho-energetica sau terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, te invit la Cursurile Theta Healing  pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare emotionala, mentala, fizica si spirituala.

Daca inca nu cunosti domeniul Theta Healing, iti recomand cu drag Cursul Theta Healing de Baza, un program pentru incepatori unde inveti aceasta tehnica puternica de lucru cu tine insuti/insati, pentru vindecarea sufletului si a vietii tale. Este un curs minunat in care iti gasesti propriile solutii, raspunsuri pentru un viitor luminos si obtii vindecare pentru aspectele emotionale, mentale, fizice si spirituale care te preocupa, dobandind astfel o stare de bine, incredere, armonie si echilibru interior.

 

spatiu1231spatiu

spatiuspatiuDaca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa  contact@isabelageorgescu.com ori, mai simplu, la nr de tel. 0732.493.253.

spatiuTe astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici facebook-buton si pe pagina oficiala a Centrului partener Theta Life Healing Romaniaaici facebook-buton .

untitled-1Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.

untitled-1Poti reusi, orice ar fi!

linie-spatiu

round-fotospatiu

spatiu

Cu prietenie,

spatiusemnaturauntitled-1

You cannot copy content of this page