Stima de Sine. Iubirea de Sine - Isabela Georgescu

CRESTEREA STIMEI DE SINE. IUBIREA DE SINE

“Cele mai multe umbre din viata noastra sunt cauzate de faptul ca stam in calea propriei noastre straluciri.”(Ralph Waldo Emerson)

 

Stima de sine este un concept ce inglobeaza urmatoarele trei elemente: increderea in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine. Simplificat, stima de sine defineste felul in care ne vedem si daca ne place sau nu ceea ce vedem.

 

 

 

 

Cum stiu daca am o stima de sine scazuta?

 

Daca ai o stima de sine scazuta in mod normal ai impresia ca nu te cunosti foarte bine si parerea despre tine variaza in functie de context si interlocutori. Daca ti se cere sa vorbesti despre tine esti neclar/neclara, incer/incerta, te poti contrazice si te descrii mai degraba ca fiind  o persoana mediocra. De asemenea, aceasta semnifica discrepante intre cele trei componente ale stimei de sine sau chiar disfunctii pe toate cele trei paliere: incredere in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine.

Increderea in sine se refera la actiunile tale, adica ai incredere ca esti capabil/capabila sa te comporti adecvat in majoritatea situatiilor. O persoana cu stima de sine scazuta, are si o incredere de sine scazuta. Aceasta se poate manifesta prin: anxietate, tremor, inrosirea fetei, balbaiala, dificultatea de a lua decizii sau de a te concentra pe ceea ce ai de facut intr-o situatie stresanta, tii prea mult cont de parerea anturajului, esti nelinistit/nelinistita cu privire la consecintele alegerilor tale.

Conceptia despre sine se refera la imaginea pe care o avem despre noi. Daca ai stima de sine scazuta, este posibil sa nu iti cunosti sau sa nu iti accepti calitatile si defectele, asa cum sunt ele.

Iubirea de sine este un element important deoarece aici se reflecta daca imaginea pe care o avem despre noi este pozitiva sau negativa, daca ne valorizam sau nu, daca ne iubim sau nu. O stima de sine scazuta, inseamna lipsa iubirii de sine, prezenta criticii excesive sau a gandurilor automate de genul: “sunt urat, prost, incompetent, nu sunt in stare de nimic”.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Cauzele psihologice ale unei stime de sine scazute au la baza aspect precum:

 

 

 • o interpretare eronata, limitativa a celor intamplate in propriul trecut;
 • ai fost expus/expusa la devalorizarea celor dragi (unul dintre parinti il subestima constant pe celalalt);
 • chiar ai trait in plan  personal propria devalorizare distructiva, la adresa ta,  din partea celor dragi, in perioada copilariei, si nu numai;
 • te axeazi doar pe punctele sale slabe, fara sa iti mai mai poti constientiza meritele si valoarea;
 • ai preluat genetic aspecte mentale  si emotionale ce mentin situatia lipsei de stima de sine in propria ta viata.

 

 

“Sarcina ta nu este sa cauti iubirea, ci doar sa cauti si sa gasesti toate zidurile pe care le-ai construit singur impotriva ei.” (Rumi)

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Cum pot creste stima de sine?

 

 

Primul pas este acela de a intelege ca te poti schimba. Pentru aceasta e nevoie de motivatie, vointa si implicarea ta in acest proces. Poti alege sa apelezi la ajutor specializat. Un psiholog poate fi alaturi de tine pe acest drum.

O componenta esentiala a restructurarii imaginii de sine este Iertarea pentru persoanele implicate in relatiile tale nevindecate din trecut, in special mama-tata-eventual principalii tai devalorizatori in perioada copilariei, cat si Iertarea ta proprie, pentru situatiile care te judeci/blamezi,constient sau nu.

 

 

Iertarea este decizia de a nu purta sentimente negative si de a te elibera mental, emotional de experienta avuta si persoanele implicate. Aceasta nu presupune sa gasesti scuze pentru a justifica nedreptatea comisa fata de tine si nici persoana care a savarsit-o nu este absolvita de responsabilitate. La fel, iertarea nu inseamna impacare si nici uitarea celor intamplate. Iertarea este un mecanism intern prin care integrezi eventimentul in viata ta, in trecut, il privesti detasat/a, cu un sentiment de pace, ceea ce te ajuta sa iti continui viata. Adevarata iertare este insa mult mai mult decat a „trece cu vederea” greselile altora sau ale tale. Adevarata iertare este de fapt un proces de vindecare profunda pentru ambele parti. In Biblie, cuvantul grecesc care este tradus ca „a ierta” este „Alphesis” si sensul lui literal, este a da fizic drumul la ceva, a elibera, le fel cum dam drumul la o franghie sau la un bat ori la orice alt lucru pe care l-am tine inclestat in mana. A da drumul inseamna a elibera inversunarea ta fata de tine sau fata ceva sau cineva. Iertarea, nu este numai o eliberare fizica ci, mai degraba, o eliberare mentala si emotionala. Eliberaram inclestarea cu care mintea noastra se agata de evenimente din trecut sau de un incident. De fapt, renuntam la judecatile si revendicarile pe care le tot intretinem. Renuntam la convingerile noastre despre cum ar fi trebuit sa se comporte altii ori ce au facut gresit. Atunci cand cineva nu se comporta asa cum ne-am fi asteptat sau cum ne-ar fi placut, avem tendinta sa ne simtim ofensati. Si, atunci, este usor sa credem ca cealalta persoana este de vina ca noi suntem suparati, ca ei sunt responsabili pentru sentimentele noastre de suparare. Dar daca cercetam in profunzime, descoperim ca, de multe ori supararea noastra vine de la modul in care noi am interpretat comportamentul lor. De fapt, noi suntem cei care ne ofensam pe noi insine. Ne producem supararea prin interpretarea noastra asupra modulului in care ceilalti s-au comportat, povestea pe care ne-o tot spunem despre ce au facut, cat de rai sunt si cum ar fi putut sa fie. Fix acelasi mecanism se aplica si in cazul propriei iertari.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

In demersul pentru cresterea simei de sine, impreuna cu psihologul:

 

 • vei schimba convingerile negative si programele mentale ce te limiteaza cu altele constructive, pozitive, ce sustin implinirea obiectivelor terapiei tale si, implicit, sprijina  succesul, sanatatea, fericirea si starea ta de bine;
 • vei elibera blocajele emotionale ce mentin situatia prezenta in structurile tale;
 • vei vindeca emotiile si relatiile din trecut, acolo unde exista;
 • vei elibera frici si temeri asociate situatiei prezente;
 • vei reprograma receptorii celulari pentru a manifesta lucrurile pozitive pe care ti le doresti;
 • te vei cunoaste mai bine;
 • vei integra bland iubirea de sine in toate aspectele vietii tale;
 • te vei accepta asa cum esti;
 • vei invata sa fii sincer/sincera, tolerant/toleranta si rabdator/rabdatoare cu tine;
 • vei face pace cu tine si cu experientele tale sau ale altora, din trecut, pe care le judeci si dezaprobi;
 • vei invata iertarea de sine si a celorlalti;
 • vei stabili obiective realiste pentru viitorul tau;
 • vei calcula riscurile si vei invata cum sa gestionezi intr-o maniera sanatoasa un eventual esec;
 • vei invata tehnici prin care sa reduci la tacere acea voce interioara care te critica;
 • vei invata sa fii mai empatic si sa ai mai multa incredere in ceilalti;
 • vei invata sa te afirmi social/professional ;
 • vei dizolva dependentele-financiare, emotionale, nesanatoase, fata de cei din jurul tau, construindu-ti o autonomie proprie, menita sa iti asigure  succesul in tot ce ti-ai propus.

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Pe langa toate acestea, asistenta pe care o primesti de la mine, are menirea de a te ajuta sa:

 

 • integrezi bland si fara efort tehnicile utilizate;
 • te adaptezi noilor aspecte ce privesc viata relationala (managementul relatiilor);
 • introduci in viata de zi cu zi abilitati de lucru cu tine insuti in vederea obtinerii celor mai bune rezultate.

 

Prea multi oameni supraestimeaza ceea ce nu sunt si subestimeaza ceea ce sunt. Adevarata crestere incepe atunci cand incepem sa ne acceptam slabiciunile si propriul trecut. 

 

“Nu este niciodata prea tarziu sa fii cine ai fi putut fi. “(George Eliot) 

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Acum, dupa ce te-ai familiarizat cu mai multe detalii privind solutiile pentru situatia cu care te confrunti, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea corpului si a sufletului tau, la deschiderea aripilor tale.

Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de consultanta si terapie, sau te poti inscrie la workshopurile tematice si programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.

Totalitatea cursurilor, workshopurilor tematice si programelor transformationale, pe care le organizez periodic sunt detaliate in sectiunea dedicata Evenimentelor, aici.

Totodata, daca esti deschis/deschisa catre psiho-energetica sau terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, te invit la Cursurile Theta Healing  pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare emotionala, mentala, fizica si spirituala.

Daca inca nu cunosti domeniul Theta Healing, iti recomand cu drag Cursul Theta Healing de Baza, un program pentru incepatori unde inveti aceasta tehnica puternica de lucru cu tine insuti/insati, pentru vindecarea sufletului si a vietii tale. Este un curs minunat in care iti gasesti propriile solutii, raspunsuri pentru un viitor luminos si obtii vindecare pentru aspectele emotionale, mentale, fizice si spirituale care te preocupa, dobandind astfel o stare de bine, incredere, armonie si echilibru interior.

 

spatiu1231spatiu

spatiuspatiuDaca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa  contact@isabelageorgescu.com ori, mai simplu, la nr de tel. 0732.493.253.

spatiuTe astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici facebook-buton si pe pagina oficiala a Centrului partener Theta Life Healing Romaniaaici facebook-buton .

untitled-1Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.

untitled-1Poti reusi, orice ar fi!

linie-spatiu

round-fotospatiu

spatiu

Cu prietenie,

spatiusemnaturauntitled-1

You cannot copy content of this page