Terapia Relatiei de Cuplu - Isabela Georgescu

VINDECAREA RELATIEI DE CUPLU

“Conflictul poate fi vazut ca un dar, in care nici una din parti nu pierde si din care ia nastere un nou dans.” (Thomas Crum)

 

Conflictul apare in orice cuplu. Cel mai des te certi din cauza banilor, a geloziilor, a sexului sau a copiilor. Poate te gandesti ca ceva nu este in regula, ca nu va potriviti. Alunga acest gand! O relatie de cuplu sanatoasa nu presupune absenta conflictelor, ci capacitatea de a le gestiona eficient si de a gasi un aliniment comun, in acord cu ambii parteneri.

 

 

Daca 75% din timp il petreci in iubire, armonie si intelegere cu partenerul/partenera ta, atunci este in regula sa ramai in acea relatie si sa incerci sa imbunatatesti aspectele disfunctionale care te deranjeaza. Asa cum am precizat mai sus, o relatie armonioasa, echilibrata, are la baza gestionarea eficienta a conflictelor, adica regandirea, adaptarea sau eradicarea anumitor comportamente daunatoare relatiei.

 

 

1231

 

Iata in continuare cele mai intalnite 6 comportamente care dauneaza cuplului:

 

  • Tratamentul tacerii– dupa un conflict nu mai comunici cu partenerul/partenera o lunga perioada de timp; multe persoane recurg la acest comportament ca si forma de pedeapsa pentru partener/partenera sau fortare/manipulare a celuilalt catre ceea ce isi doreste exclusiv.
  • Nu accepti si punctul de vedere al celuilalt si incerci sa-l impui pe al tau;
  • Lipsa de incredere in celalalt.
  • Jignesti, critici si judeci in permanenta sau dai vina pe partener/ partenera pentru toate situatiile care te deranjeaza;
  • Esti nerabdator/ nerabdatoare sa iti exprimi punctul de vedere incat ajungi sa nu mai asculti ce are de spus partenerul/partenera;
  • Infidelitatea.

 

 

1231

 

Ce pot face pentru a avea o relatie de cuplu sanatoasa?

 

Daca prin toate demersurile realizate pana in prezent in cadrul cuplului vostru nu ati ajuns la rezultatul dorit, cel mai potrivit ar fi sa te consulti cu partenerul si sa apelati la suportul si sustinerea unui specialist.

Poti opta si pentru sesiuni individuale de terapie doar pentru tine,  insa, cel mai indicat  ar fi ca ambii parteneri sa se implice in acest demers terapeutic pentru vindecarea relatiei voastre de cuplu.

 

“O casnicie excelenta nu este aceea in care un “cuplu perfect” este impreuna, ci una in care un cuplu imperfect invata sa se bucure de deosebirile dintre ei.”(Dave Meurer)

 

Fiecare om este frumos, unic si special in felul sau. Dave Meurer pune punctul pe i atunci cand spune ca o cascinie excelenta este de fapt atunci cand un cuplu invata sa se bucure de deosebirile dintre parteneri. Conflictele intr-o relatie de cuplu pornesc in principal de la simpla definitie si intelegere eronata a ceea ce inseamna relatia de cuplu propriu-zisa.

 

 

Atata timp cat :

 

    1. acea relatie este initiata/ construita pe nevoia de completare a unor goluri sau lipsuri mentale-emotionale, existente intr-unul dintre parteneri ,

    2. fie relatia este “consolidata” pe nevoia de furnizare a sigurantei, stabilitatii vietii de ordin material ori

    3. doar pentru a face copii, “’pentru ca asa trebuie dupa o varsta” sau

    4. sa ii multumesc pe parinti ,

 

este de la sine inteles ca relatia de cuplu va fi una presarata cu conflicte si nemultumiri.

 

 

1231

 

 

I. Primul aspect in managementul relatiei de cuplu este evaluarea motivelor pentru care sunteti impreuna.

 

Bazele sanatoase pentru intemeierea unei relatii de cuplu o constituie iubirea, intr-o forma neconditionata. Cu alte cuvinte capacitatea de a impartasi cu celalalt bucuriile acestei vieti. Relatia de cuplu este despre iubire, impartasire in 2 si bucurie. Nimic mai complicat de atat!

O astfel de relatie poate fi numita o relatie creatoare, in care ambii parteneri pot evolua, se pot dezvolta, pot creea impreuna orice si isi pot construi un viitor frumos impreuna.

Tot ce vine pe langa toate acestea sunt bonus din partea Vietii, o recompensa pentru sarbatoarea iubirii care va leaga- copii, stabilitate, siguranta, implicit  acel “a fi la casa ta sau in rand cu lumea”.

Toate acestea sunt posibile absolut oricui si vin din spatiul de completenta a Sinelui. Pentru ca TU esti singurul partener/partenera pe care nu-l vei schimba vreodata in aceasta calatorie prin viata. De multe ori, disfunctionalitatile pe care le simti in cuplu, la un nivel mai profund emotional si mental, nu reprezinta altceva decat semne ale nemultumirilor tale inconstiente fata de propria ta persoana, de fapt. Insa nu ai inca instrumentele interioare de introspectie bine dezvoltate ca sa “titrezi”, sa intelegi cu adevarat tot ceea ce ti se intampla.

Mai simplu spus, tot ceea ce se intampla in universul tau de viata  si te nemultumeste este o oglindire directa  a propriilor tale ganduri limitative si emotii reactivate.

Schimbarea nu vine peste noapte, este nevoie de asumare, deschidere, implicare si exercitiu pentru a schimba aceste aspecte in viata ta. Dar nimic nu este imposibil!

 

 

linie-gri-curs-baza

 

II.  Urmatorul pas pe care ai nevoie sa il faci in vindecarea relatiei tale de cuplu este sa vorbesti despre dificultatile intampinate in relatia ta si sa identifici, sa constientizezi care sunt tiparele din trecutul tau nevindecat, care te activeaza si in prezent, astfel incat reactionezi emotional si te lasi copesit/coplesita in conflictele din prezent.

 

De foarte multe ori vindecarea relatiei de cuplu din prezent isi are raspunsul in vindecarea relatiei cu mama sau tata ori cu un fost/fosta partener/partenera care te-a marcat suficient, astfel incat acele rani sa se activeze in intregul tau prezent.

Cu alte cuvinte,“suntem ceea ce ne amintim” (Nichita Stanescu)

 

Aspectele de urmat in vindecarea relatiilor din trecut, in functie de caz, pot fi:

 

  • Evaluarea corecta a relatiei respective, ce poate inlesni intelegerea de ansamblu si, mai ales, vindecarea aspectelor mentale, emotionale, pentru a nu retrai aceeiasi situatie pe viitor. Trecutul nu ar trebui sa fie un motiv de teama pentru viitor, ci sa permita o mai buna intelegere a ceea ce presupune relatiile intre oameni. Totul depinde de invatamintele pe care le tragem din greselile facute.
  • Restaurarea increderii in oameni, in Lume, in Cosmosul Personal; Scopul, in ultima instanta, este restaurarea Eului, imaginea de sine, imaginea despre lume, imaginea despre ceilalti, imaginea despre cum sunt barbatii /femeile.
  • Exprimarea emotiilor in legatura cu ceea ce simti fata de durerea suferita in cadrul acelei relatii din trecut; gasirea de sensuri noi. De multe ori aceste experiente sunt un bun prilej pentru a ma intoarce la mine/ spre mine, cu alte cuvinte.
  • O componenta esentiala a vindecarii relatiilor din trecut este Iertarea, atat pentru persoanele implicate in relatiile din trecutul tau, cat si din prezentul tau, dar si pentru propria ta persoana.

 

Iertarea este decizia de a nu purta sentimente negative si de a te elibera mental, emotional de experienta avuta si persoanele implicate. Iertarea nu presupune sa gasesti scuze pentru a justifica nedreptatea comisa fata de tine si nici nu inseamna ca persoanele implicate vor fi absolvite de responsabilitatea experientei. De asemenea, iertarea nu inseamna obligatoriu impacarea in fizic cu persoanele implicate si nici uitarea celor intamplate. Iertarea este un mecanism intern prin care integrezi cu acceptare si intelegere evenimentul in trecutul viietii tale, il privesti detasat/a, cu un sentiment de pace, ceea ce te ajuta sa iti continui viata.

 

 

Iertarea, nu este numai o eliberare fizica ci, mai degraba, o eliberare mentala si emotionala. Eliberaram inclestarea cu care mintea noastra se agata de evenimente din trecut sau de un incident. De fapt, renuntam la judecatile si revendicarile pe care le tot intretinem. Renuntam la convingerile noastre despre cum ar fi trebuit sa se comporte altii ori ce au facut gresit.

 

Adevarata iertare este insa mult mai mult decat a „trece cu vederea” greselile altora. Adevarata iertare este de fapt un proces de vindecare profunda pentru ambele parti. In Biblie, cuvantul grecesc care este tradus ca „a ierta” este „Alphesis” si sensul lui literal, este a da fizic drumul la ceva, a elibera, le fel cum dam drumul la o franghie sau la un bat ori la orice alt lucru pe care l-am tine inclestat in mana. A da drumul inseamna a elibera inversunarea noastra fata de ceva sau cineva.

 

1231

 

III. Urmatoarea etapa a vindecarii relatiei tale de cuplu se axeaza pe reconstruirea a ceea ce ai in prezent in raport cu acea persoana.

 

Aceasta calatorie spre solutionarea aspectelor disfunctionale din relatia din prezent continua cu:

 

  • Identificarea problemei si desfacerea acestei in probleme mici;
  • Asumarea partii de contributie pentru problema existenta ;
  • Identificarea problemei de fond, si nu a problemei de suprafata (problema de suprafata: cine duce gunoiul, da-mi telecomanda; problema de fond: “nu ma simt semnificativ, nu simt ca contez in aceasta relatie, nu ma simt incurajat in aceasta relatie). Trasarea de solutii comune, pe deplin acceptate de ambii parteneri in cuplu. Trasarea si exprimarea limitelor fiecaruia dintre voi si respectarea acestora;
  • Asumarea in experimentarea neasteptatului, adica sa faca altfel /invers decat au facut pana atunci, pentru a intrerupe patternul comportamental;
  • Activarea disponibilitatii de a oferi timp si rabdare pentru a experimenta, antrena si alte tipuri de comportamente si de comunicare;
  • Antrenamentul constient in a vedea mai des calitatile celuilalt, mai degraba decat defectele;
  • Antrenamentul constient in a folosi umorul ca forma de detensionare a conflictului (nu uita, ideea este sa radeti cu oamenii si nu sa radeti de oameni);

 

 

1231

 

 

IV. Totodata, lucrand impreuna cu un specialist in terapia relatiei de cuplu :

 

  • Vei schimba convingerile negative si programele mentale ce te limiteaza cu altele constructive, pozitive, ce sustin implinirea obiectivelor terapiei tale si, implicit, sprijina  sanatatea, fericirea si starea de bine;
  • Vei elibera blocajele emotionale ce mentin situatia prezenta in structurile tale;
  • Vei elibera frici si temeri asociate situatiei prezente;
  • Vei reprograma receptorii celulari pentru a manifesta lucrurile pozitive pe care ti le doresti;
  • Vei invata cum sa te reconectezi cu celalalt;
  • Iti vei insusi tehnici de comunicare asertiva, astfel incat sa comunici care sunt limitele si nevoile tale fara a-l face pe celalalt sa se simta inconfortabil;
  • Iti vei accepta partenerul/partenera asa cum este el/ea, vei constientiza si vei asimila la un nivel mai profund faptul ca este unic/unica intr-un mod special si diferit/a de tine;
  • Vei putea sa vezi lucrurile si din punctul celuilalt de vedere;
  • Vei intelege ca aparitia unui conflict reprezinta o oportunitate de a evolua, de a intelege care sunt nevoile si valorile celuilalt si de a reusi sa le pui in acord cu ale tale;
  • Vei invata cum se analizeaza corect un conflict, cum sa descoperi felul in care contribui la aparitia sau mentinerea acestuia si cum poate fi solutionat;
  • Vei invata cum sa te focusezi exclusiv pe solutiile conflictului, respectandu-l, in acelasi timp, pe celalalt;
  • Vei antrena comportamente precum compasiunea si intelegerea situatiei dintr-un spatiu sanatos al detasarii.
  • Vei invata cum sa il asculti pe celalalt cu adevarat.

 

 

Un intelept budist spunea ca tipam unul la celalalt atunci cand simtim ca sufletele noastre s-au indepartat. E ca si cum s-ar casca o prapastie intre tine si celalalt si tipi pentru ca doresti sa te faci auzit/a. Stiu ca nu vrei sa mai faci asta. Alege sa  inveti compasiunea, sa comunici eficient, asertiv, iar conflictul sa devina pentru cuplu o posibilitate de a inflori, de a evolua!

 

“Sarcina ta nu este sa cauti iubirea, ci doar sa cauti si sa gasesti toate zidurile pe care le-ai construit impotriva ei.”(Rumi) 

 

 

linie-gri-curs-baza

 

 

Acum, dupa ce te-ai familiarizat cu mai multe detalii privind solutiile pentru situatia cu care te confrunti, te invit sa pasesti in universul cabinetului meu si sa imi oferi privilegiul de a fi martora la vindecarea sufletului tau, a relatiilor tale, la deschiderea aripilor tale.

Fericirea ta incepe cu sanatatea gandurilor si a emotiilor tale, iar primul pas catre vindecarea ta il poti face chiar azi accesand rubrica Sesiuni a site-ului, pentru sesiuni individuale de consultanta si terapie, sau te poti inscrie la workshopurile tematice si programele transformationale pe care le desfasor periodic, ce ajuta oamenii sa obtina SUCCESUL, RELATIILE, SANATATEA SI FERICIREA la care viseaza.

Totodata, daca esti deschis/deschisa catre terapia cuantica, holistica-psihologica si fiziologica, te invit la Cursurile Theta Healing  pe care le sustin, pentru dezvoltare personala, profesionala si vindecare emotionala, mentala, fizica si spirituala.

Daca inca nu cunosti domeniul Theta Healing, iti recomand cu drag Cursul Theta Healing de Baza, un program pentru incepatori unde inveti aceasta tehnica puternica de lucru cu tine insuti/insati, pentru vindecarea sufletului si a vietii tale. Este un curs minunat in care iti gasesti propriile solutii, raspunsuri pentru un viitor luminos si obtii vindecare pentru aspectele emotionale, mentale, fizice si spirituale care te preocupa, dobandind astfel o stare de bine, incredere, armonie si echilibru interior.

 

spatiu1231spatiu

spatiuspatiuDaca esti hotarat/a sa aduci imbunatatiri majore vietii tale intr-un spatiu unde primesti intelegere, profesionalism, dedicare si experienta, ma poti contacta folosind formularul prezent pe aceasta pagina sau prin email, la adresa  contact@isabelageorgescu.com ori, mai simplu, la nr de tel. 0732.493.253.

spatiuTe astept pe pagina mea oficiala Isabela Georgescu, aici facebook-buton si pe pagina oficiala a Centrului partener Theta Life Healing Romaniaaici facebook-buton .

untitled-1Sunt aici sa te sprijin sa descoperi miracole chiar si acolo unde altii vad Imposibilul.

untitled-1Poti reusi, orice ar fi!

linie-spatiu

round-fotospatiu

spatiu

Cu prietenie,

spatiusemnaturauntitled-1

You cannot copy content of this page